23.5.2019
Kategorie: Historie

Šest generací

Sdílejte článek:

HELENA VLACHOVÁ

Slova “šest generací” vyslovil pan Ota Šik (1919 – 2014) při návštěvě Československa v roce 1989, kdy u nás došlo ke změně politické situace. Jeho slova tlumočila ve svém medailonku paní Marta Kottová (1929 – 2017)

  • Motto “Když vládce věnuje pozornost klamnému slovu, všichni jeho sluhové se stanou svévolníky.” (Přísloví Šalomounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 29.12)

Slova “šest generací” vyslovil pan Ota Šik (1919 – 2014) při návštěvě Československa v roce 1989, kdy u nás došlo ke změně politické situace. Jeho slova tlumočila ve svém medailonku paní Marta Kottová (1929 – 2017). ČT 24 tento medailonek vysílala v neděli 19. 5. v souvislosti s Terezínskou tryznou, kterou si v těchto dnech připomínáme. Paní Kottová byla jednou z těch, kdo přežil terezínské ghetto i následný transport do koncentračního tábora v Osvětimi. Paní Kottová v závěru relace vzpomněla na své setkání s Otou Šikem roku 1989. Ten žil po okupaci Varšavských vojsk v roce 1968 v emigraci. Při jejich setkání se Ota Šik vyslovil v tom smyslu, že potrvá šest generací, než se společnost vyčistí od komunistické minulosti. Paní Kottová uvedla, že mu tenkrát nevěřila, ale postupem času mu dala za pravdu.

Můj kanadský kolega mi v roce 1990 řekl, že bude trvat nejméně dvě generace, kdy z naší země vymizí soudružské manýry. A když se dnes kolem sebe dívám, vidím, že můj kolega se mýlil, že ve svém názoru se pravdě blížil Ota Šik. Šest generací je zapotřebí, abychom nadobro skončili s tím, co tu za své vlády soudruzi způsobili. Jsou to ti, kteří zabavovali majetky, pronásledovali lidi za odlišný politický názor, posílali lidi do pracovních táborů, neštítili se ani justičních vražd. To vše komunistická ideologie dovolovala. Ničení životního prostředí, neudržování budov a kulturních památek, nevýkonná ekonomika. Nedostatkové zboží dalo zrodit různým šmelinářům, černému trhu a podvodníkům. Je nutno si připomínat, že členy KSČ tvořilo jen deset procent populace. Není správný většinový názor, že v komunistické straně museli být všichni. Nebyli. Zvlášť po roce 1968 a v normalizačních 70. letech do této strany vstoupili prospěcháři nejtěžšího kalibru. Byly to smutné roky, ale přežít se dalo.

Protože jsme se nedokázali s komunisty vypořádat po Sametové revoluci 1989, vrací se nám toto jako bumerang. Někteří bývalí komunisté, kteří neměli jakékoli svědomí v předlistopadové době, se stali členy nových politických stran a své praktiky, které se naučili za vlády bolševiků, používají nadále. Komunisty nikdy nezajímala lidská práva ani to, jakým způsobem lhali, je zajímala propaganda a vlastní zisk. Aby z toho měli hlavně oni.

V současnosti jsme svědky toho, jak se bývalí i stávající komunisté dávají dohromady a dějí se věci, které by se v žádné vyspělé demokratické zemi stát nemohly. Není proto divu, kdy u nás sílí občanská nespokojenost. Je to reakce na skutečnost, že se ne všem líbí stav politické kultury u nás. Bohužel musím konstatovat, že naše země je stále kontaminována komunistickou dobou, kdy komunisté prosazovali jen svou pokřivenou pravdu, kdy se lež a bezpráví staly nedílnou součástí každého dne. Z toho lze odvozovat, že někteří lidé v naší zemi se nechají zmanipulovat, aniž by používali svůj vlastní rozum, nevadí jim lživá slova a konání některých politiků, nevadí jim, že je tu někdo, kdo má tendenci převzít absolutní moc.

Šest generací je dlouhá doba, ale na jejím konci je světlo…


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...