11.5.2019
Kategorie: Ekonomika

Dětští dlužníci

Sdílejte článek:

PETR BURIAN

Znáte je. Jedou si tramvají načerno, prstem po dotykáči žerou data a k tomu kolem sebe rozhazují papírky. A za nic z toho neplatí. Řeč je o našich dětech. Však on už jim to nějakej exekutor za osm let spočítá i s úroky z prodlení.

Je samozřejmě nehorázné, aby dítě vstupovalo do ráje plnoletosti s exekucemi na hrbu. Už jenom z toho morálního titulu, že co nemůžu ovlivnit, za to bych neměl být odpovědný. Dluhy dětí, nebo lépe řečeno za děti, jsou ve své nejpalčivější podobě v podstatě trojího druhu: dluhy za svoz odpadu, za jízdu načerno a dluhy u operátorů.

Poslanec P.Nacher (ANO) spolu s K.Valachovou (ČSSD), J.Bartoškem (KDU-ČSL) a L.Kolaříkem (Piráti) připravili a předložili parlamentu novelu Občanského zákoníku ve smyslu “naše drahé děti”, tedy povídání o tom, kdo bude nadále odpovědný za dluhy, které dítě mnohdy i nechtíc naseká.

A zatím to vypadá, že se v tom sami zamotali jak Pygmej v kukuřici. Např. zde: Navrhujeme, aby za dluhy dětí nesl zodpovědnost zákonný zástupce, což je v drtivé většině případů rodič, a pokud by nebyl, tak stát.

Ve hře je i návrh, že by zodpovědnost vždy nesl zákonný zástupce, i přes to, že se o dítě stará pěstoun. Druhá varianta je, že za to nese zodpovědnost ten, kdo v té chvíli to dítě vychovává, i když má zákonného zástupce.

Určitě většina z nás nejsme odborníci na českou džungli zákonů, právních úprav, novelizací, vyhlášek a na ně jiné navazující, ale cožpak by to nešlo řešit trochu selským rozumem? Tak např. že v případě komunálních odpadů je za platbu odpovědný vždy ten, komu bylo dítě svěřeno do péče. Ať už dlouhodobě rodič, prarodič, adopce, anebo krátkodobě diagnostický ústav, dětský domov, opatrovník, pěstoun. Nedovedu si představit, že by nezodpovědným rodičům bylo odebráno dítě a oni byli povinni platit v nějaké tramtárii za jeho svoz odpadů. Tak předně pokud odepsali vlastní dítě, tak jeho popelnici oželí tuplem s ním a potom vymáhat to po nich za deset let zpětně je stejný nesmysl, jako vymáhat to po onom dítěti.

Jízda načerno. U dětí, které jezdí denně není problém zřídit permanentku, ale co s těmi, které jezdí nahodile? Jede načerno, za ušetřené peníze si koupí limču a doma to samosebou zapře. A je schopno si i pohlídat poštu a ničit dopisy s varovným pruhem. Dítě nemá rozum, dopravní podnik a hlavně stát by ho ale měli mít. Takové pokuty neplnoletých by měl dopravce hlásit sociálce (OSPOD) a ta by měla písemně i se složenkou od DP upozornit rodiče. Do doby obvyklé a předepsané k přebírání písemností a tři měsíce po ní, by na pokutu mělo být uvaleno moratorium ohledně úroků, penále a exekucí.

Operátoři. Je až k nevíře jakou prověřovací anabází musejí projít věřitel i žadatel o malou finanční půjčku třebas 8 000kč. Kolik listin, prohlášení a dokladů musí předložit, ofotit a zadokumentovat. A státní aparát se ještě chlubí, jak to dále zpřísňuje. Ovšem to, že i osmileté dítě si může třemi kliknutími objednat supermoderní mobil i s tarifem all inclusive jářku v celkové hodnotě 20 000kč, nikoho zas až tak netrápí, protože operátor nespadá do kategorie lichvář. A přitom by stačilo zohlednit ten prostý fakt, že neplnoletý nesmí bez souhlasu svého zákonného zástupce uzavírat žádné smlouvy závažnější povahy. Tedy tady je míč na straně prodejce a poskytovatele.

Kdyby ty kobylí hlavy konečně přiznaly, že spotřební úvěry tvoří v moři zadluženosti občanů jen malý zlomek, oproti dluhům vůči státu, za zboží a služby, potom se to mohlo kupředu pohnout už před lety. To by ovšem ti zainteresovaní museli zároveň přiznat, že všechny ty nehorázné kabaretní veletoče, kvůli kterým ty obří dluhy lidí vznikly, jako byl exekuční zákon, občanský zákoník a zákon o odpadech, navrhli a protlačili ti stejní, kteří proti nim v současnosti sami bojují, tedy především KDU-ČSL a ČSSD! A to zase ne. Tady pro ně platí obrácená logika. Co ovlivňuji a řídím, za to nenesu žádnou odpovědnost!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...