23.4.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Katar: “Vlk v rouše beránčím”. Bankéř islamismu v Evropě

Sdílejte článek:

GIULIO MEOTTI

  • “Již několik let informujeme o ideologickém a náboženském pronikání z Dauhá. Prostřednictvím svých investic a finančních operací rozšiřuje Katar každý den svou proselytickou síť a způsobuje tím vážné škody evropským společnostem…” – varuje Souad Sbai, prezidentka italského centra Averroes Studies Center, která je původem z Maroka.
  • Katar financuje po celé Evropě megamešity a jeho zřejmým cílem je islamizovat evropskou [muslimskou] diasporu.
  • “[Katarské] televizní stanice produkují v angličtině rafinovanou propagandu proti nepřátelům Kataru, zahalenou do západní liberální rétoriky. Nejnovějším projektem Al-Džazíry je její kanál sociálních médií, ‘AJ+’, který je zaměřen na mladé, progresivní Američany. Dokumentární filmy zabývající se zločiny páchanými Izraelem, Saúdskou Arábií a administrativou Donalda Trumpa se tam střídají s nadšenými reportážemi z kampaní za práva transgender osob a emocionálními výzvami na pomoc trpícím žadatelům o azyl na jižních hranicích USA. Toto jsou pro televizní vysílání ovládané wahhábistickým režimem zdánlivě nesourodá témata… Katar je nyní největším zahraničním dárcem amerických univerzit.” – říká Daniel Pipes, prezident Fóra pro Blízký východ (Middle East Forum).

V říjnu 2018 navštívil italský ministr vnitra Matteo Salvini Katar, energetického giganta, a pochválil jej za to, že “již není sponzorem extremismu“. Opak je bohužel pravdou. Katar, ta druhá wahhábistická země, čile pracuje nejen na svých ekonomických vztazích s Evropou, ale i na exportu své verze politického islámu.

Podle nové knihy, “Katarské dokumenty: Jak emirát financuje islám ve Francii a po celé Evropě“, od francouzských novinářů, Christiana Chesnota a Georgese Malbrunota, rozdal Katar jen v Itálii na islámské projekty 22 milionů eur. Příjemcem těchto peněz byla prakticky jediná organizace – Svaz islámských komunit a organizací v Itálii (UCOII, L’Unione delle Comunità Islamiche d’Italia) – která je obviňována z blízkých vztahů s katarským oblíbencem – Muslimským bratrstvem, jehož hlásnou troubou je katarská mediální společnost Al-Džazíravysílající z katarského hlavního města Dauhá.

“Katar je dnes hlavním sponzorem islámu v Evropě,” řekl Georges Malbrunot v jednom rozhovoru. Jeho významná kniha, která odkryla rozsah islamistického pronikání do Evropy, uvádí, že Katar se podílel na financování 140 mešit a islámských center v Evropě částkou 71 milionů eur. Nejvíce těchto projektů – padesát – se nachází v Itálii, kde například Centrum Al Houda v Římě obdrželo 4 miliony eur.

Vnuk zakladatele Muslimského bratrstva Hasana al-Banná Tariq Ramadan, kterého několik žen obvinilo ze znásilnění a sexuálního zneužívání, dostával od Kataru za svou roli “poradce” 35 000 eur měsíčně. V roce 2015 poskytl Katar 11 milionů liber na novou budovu v areálu St Antony’s College v Oxfordu, kde je Ramadan profesorem. Muslimský kulturní komplex v Lausanne ve Švýcarsku obdržel od Kataru 1,6 milionu švýcarských franků.

Katar je velmi aktivní také ve Francii. Podle výše zmíněné knihy katarský emirát financoval Islámské centrum Villeneuve-d’Ascq a první francouzskou muslimskou školu financovanou státem Lycée-Collège AverroèsLycée-Collège Averroès se stala dějištěm skandálu, když jeden z učitelů školu opustil poté, co napsal, že pro žáky je tato škola “semeništěm antisemitismu a propagace islamismu.”

Katar ve Francii financoval také další mešity. Například Velká mešita v Poitiers se nachází v blízkosti místa konání bitvy u Tours (také známé jako bitva u Poitiers), kde Karel Martel, vládce Franků, zastavil roku 732 postupující muslimskou armádu Abd al-Rahmana. Dalšími příklady katarského dobrodiní jsou mešity Assalam v Nantes a Velká mešita v Paříži.

Ve své předchozí knize “Nos très chers émirs” (“Naši velice drazí emírové”) Chesnot a Malbrunot odhalili blízký vztah mezi francouzským politickým establishmentem a katarskou monarchií. Mezi příjemce katarských peněz patří i Evropský institut humanitních věd, islámské centrum, které nabízí kurzy islámské teologie a má velmi blízko k francouzské pobočce Muslimského bratrstva.

Mezi islamisty popsanými v knize je i muslimský duchovní z Dauhá Jusúf al Karadáví, který během druhé intifády schvaloval sebevražedné pumové útoky, podpořil fatvu vyzývající k zabíjení Američanů v Iráku a povzbuzoval muslimy, aby bojovali v občanských válkách v Sýrii a v Libyi. Karadáví také vyzýval k dobytí Říma a v roce 2013 prohlásil v egyptské televizi, že by “dnes islám neexistoval”, kdyby jeho součástí nebyl trest smrti za odpadlictví (apostázi).

“Již několik let informujeme o ideologickém a náboženském pronikání z Dauhá,” varuje Souad Sbai, prezidentka italského centra Averroes Studies Center, která je původem z Maroka. “Prostřednictvím svých investic a finančních operací rozšiřuje Katar každý den svou proselytickou síť a způsobuje tím vážné škody evropským společnostem, včetně Itálie.” Noviny L’Opinione delle Libertà citují Souadu Sbai, která popisuje Katar jako vlka v rouše beránčím.

Elzir Izzedin, imám z Florencie a prezident UCOII, před třemi lety připustil: “Z Kataru jsme dostali 25 milionů eur.”

Katar založil také Islámskou univerzitu pro 5 000 studentů v malém jihoitalském městě Lecce.

Před dvěma lety Katar realizoval důležité islámské projekty na Sicílii, kde investoval více než 2,3 milionu eur. Na Sicílii Katar zřejmě podporuje asi čtvrtinu mešit.

Podle prezidenta Fóra pro Blízký východ (Middle East Forum) Daniela Pipese“se Dauhá při dosažení svých cílů na Západě nespoléhá pouze na islámskou diasporu, ale snaží se také přímo ovlivňovat západní politiky a veřejnost”:

“Jeho televizní stanice produkují v angličtině rafinovanou propagandu proti nepřátelům Kataru zahalenou do západní liberální rétoriky. Nejnovějším projektem Al-Džazíry je kanál sociálních médií, ‘AJ+’, který je zaměřen na mladé, progresivní Američany. Dokumentární filmy zabývající se zločiny páchanými Izraelem, Saúdskou Arábií a administrativou Donalda Trumpa se v něm střídají s nadšenými reportážemi z kampaní za práva transgender osob a emocionálními výzvami na pomoc trpícím žadatelům o azyl na jižních hranicích USA. Toto jsou pro televizní vysílání ovládané wahhábistickým režimem zdánlivě nesourodá témata.”

“Dauhá se snaží ovlivňovat také západní vzdělávací instituce. Režimem řízená Katarská nadace rozdává desítky milionů dolarů školám, vysokým školám a dalším vzdělávacím institucím po celé Evropě a Severní Americe. Katar je nyní největším zahraničním dárcem amerických univerzit. Katarské finanční prostředky platí výuku arabštiny a vyučování o kultuře Blízkého východu a jejich ideologický cíl je občas nestydatě zjevný, jako například v jednom učebním plánu na amerických školách s názvem “Vyjádři svoji loajalitu ke Kataru”.

Největší italský deník Il Corriere della Sera popsal aktivity Kataru v Itálii takto:

“Dne 24. května 2018 byl šejk Hamád ibn Násir Al Sání, člen vládnoucí královské rodiny Kataru, v Piacenze, kde spolu s významnými městskými úředníky slavnostně otevřel nové islámské centrum. Později přestřihl stuhu v Bescii, kde otevřel rozšířenou místní mešitu. O dva dny později se princ Al Sání s úsměvem na rtech objevil v Mirandole v provincii Modena při inauguraci nového muslimského modlitebního centra, které bylo zničeno zemětřesením v roce 2012 a které bylo od základů znovu vystavěno, zatímco místní kostel je stále v troskách. 28. května 2018 byl šejk zvěčněn ve městě Vicenza, opět při otevření islámského centra. 5. června 2018 přestřihl další slavnostní stuhu, tentokrát při otevírání modlitebny a koránské školy v Saronnu (v provincii Varese), a to dokonce za účasti místního biskupského vikáře.”

Analytik Španělského institutu strategických studií Ministerstva obrany plukovník Emilio Sánchez de Rojas viní Katar i Saúdskou Arábii z vedení “ideologických kampaní na Západě”. Katar financuje po celé Evropě megamešity. Jeho zřejmým cílem je islamizovat evropskou [muslimskou] diasporu.

Poslanec Bundestagu a expert na Blízký východ Rolf Mützenich v roce 2016 řekl:

“Už nějakou dobu máme důkazy o tom, že němečtí salafisté dostávají pomoc od vlád Saúdské Arábie, Kataru a Kuvajtu. Dostávají peníze, vyškolené imámy a prostředky na výstavbu koránských škol a mešit.”

Ovládnutí evropských mešit Katarem si všiml také časopis The Economist.

V roce 2014 identifikovalo Ministerstvo financí Spojených států Katar nejenom jako zdroj finančních prostředků pro al-Káidu, ale zdá se také, že Dauhá je s několika přestávkami hlavním sponzorem Hamásu, palestinské teroristické organizace usilující o zničení Státu Izrael. Katar měl v roce 2011 prostřednictvím Al-Džazíryvliv na “vytváření atmosféry arabského jara” apodporoval islamisty, pravděpodobně s cílem svrhnout sekulární diktátory v TuniskuLibyi a v Egyptě.

Katar byl také obviňován z financování Islámského státu (ISIS). Generálmajor Jonathan Shaw, bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu v Británii, prohlásil, že Katar a Saúdská Arábie jsou zodpovědné za šíření radikálního islámu. “Jsou to prostě časované bomby, které wahhábistický salafismus rozmístil pod rouškou vzdělávání po celém světě. Je to financováno saúdskými a katarskými penězi a musí to přestat,”řekl.

Přestože se na Západě stále více šíří katarská ideologie, tak je mnoho Evropanů, zdá se, stále stiženo úmyslnou slepotou, a raději stíhají “nenávistné projevy”“rasismus” a “islamofobii”, zatímco radikální muslimové pronikají do evropských demokracií a hrozí, že je postupně zardousí.

Autor: Giulio Meotti, překlad původního textu: Qatar: ‘A Wolf in Sheep’s Clothing’, překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

Giulio Meotti je kulturní redaktor deníku Il Foglio, italský novinář a spisovatel.


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...