4.4.2019
Kategorie: Ekonomika

EET jako gilotina na poctivé? Opravdu to funguje!!

Sdílejte článek:

DAVID SALOMON

V době před zavedením EET (od doby Babylonu) se dělili hospodský zhruba na tři kategorie. EET měla hospodský rozdělit na dvě skupiny: poctivé a nepoctivé. To se podařilo. Ti nepoctiví se smějou, až se za břicho popadaj!

Původní (přirozené) dělení hospodskejch:

1/ Služebníci lidu, živnostníci – Typ vesnice, špatná služba, špatnej produkt, cena vytvořená na rovnici: nákupní cena + náklady na nájem, opravy, energie – závist sousedů. Asi jste si všimli, že nepočítám náklady na personál. Ty nejsou. Je tam hospodskej sám a protože už víc zdražit nemůže, tak ulejvá daně, což mu schrastí pár korun na jeho vlastní život – rodina, ryby, auto. Nikdo se o jeho ekonomiku nestará, protože bez hospody by nebylo, kde se scházet a stejně tam funguje prvobytně pospolná společnost výměnnýho obchodu – ty mě pivo, já tobě komín.
Tomuhle hospodskýmu lidi moc nezáviděj. Žere, ale nemlaská a navíc, kdo by tam s těma vožralejma chtěl do noci bejt, žejo.

2/ Šibalové, podnikavci – Typ maloměsto, špatná služba, špatnej produkt, střední cena, trochu konkurence, podpora pivovarů formou slunečníků. Tady se hospodskej může rozhodnout a obchodovat. Buď má jako prioritu mít lepší auto než Jarda v druhym rohu náměstí, tak prodá slunečníky, s obchoďákem vyšmelí pár promo sudů a řidiči mu shoděj občas bečku za půlku, takže má na život a ani nemusí makat. A hlavně zdaní maximálně půlku toho, co má. Všetci prej kradňú. Riskuje, že to praskne, ale to je to riziko podnikání, o kterým se všude mluví. Nebo má prioritu jet poctivě a vydělat tím, že si stoupne za výčep nebo do kuchyně a buduje pověst. Těch je určitě míň.

3/ Restauratéři, podnikatelé – Velký města, velká konkurence, velký lákadla od pivovarů, rezervace, velký náklady, zaměstnanci, OSA, popelnice, odvody, velký tržby. Obrat kolem 20 mil ročně. Obrat není zisk, takže se zase uklidníme. Jedno je ale z toho jasný – tohle bez bankovního účtu neuděláš. Takže účetnictví, faktury, razítka, dodáky. V podstatě paralela EET. Všechno převodem. Chceš v takovým kolotoči šmelit? Ok, tak to máš ve druhým odstavci jako organizovaná skupina. A to asi nejsi podnikatel ale střelec, o těch se nebavíme. Takže tady se do vyšší střední vyšvihneš tím, že nemáš jednu, ale dvě, tři a více hospod. A čim víc pruhů, tím víc Adidas, takže víc židlí, víc účetnictví, větší kolotoč.

No a co s tímhle vším udělalo EET v rámci narovnání prostředí?

EET je všem pro srandu!!! Navíc se nevybere ani flok, není to možný.

Přesněji, ti, co jeli levou (1+2a), tak ji jedou furt. Ti, co jeli rovinu (2b a 3) ji jedou taky dál.
To nezmění žádná regule, to se řídí trhem a povahou každého soudruha

Malý vesnický hospodský jedou na krev a až je někdo zkontroluje, tak je zavře a může si vybrat za co. Porušuje se tam všechno – EET, kouření, hygiena.

OK, tak to bude velký vítězství. Těšíte se, jak budete sedět zdravý a neokradený doma na gauči?
Nebo si splníte svůj sen a po kariéře v korporátu se odstěhujete na vesnici, převezmete hospodu a zkrachujete tam dřív než řeknete Pohlreich?

Ty velký hráči jedou pořád rovinu, to jsme si vysvětlili. Ty jsou zajímavý velkejma číslama, ale například proti zemědělský euromafii jsou jejich daně nebo nedaně pořád zanedbatelný. Ty maj svoje starosti, aby si to mezi sebou nerozkradli vnitrofiremně, ale to je jinej příběh.

Vadí mi ty prostřední. Šibalové. Mezi nima se pohybuju. Ty trh sice NAROVNAJ, ale tím způsobem, že zbydou jen ti nepoctivý. Jak to?

Tak sleduj:

Jsi střední hospoda, jedeš rovinu. Střední produkt, střední cena. Hospodskej naproti kašle na EET a kašle na to už dva roky. To znamená, že z každýho piva má třeba o deset korun víc než ty. Pokud vyčepujete oba denně třeba 500 piv, tak je za tu dobu zhruba o 3,5 mil čistýho bohatší než ty. A to jsou v pohostinství velký peníze.

Co uděláš?

Jedna z variant je, že zkrachuješ, pač on může dát kupodivu o 10 Kč levnější pivo než ty a přetáhne hosty nebo vám oběma po vichřici uletí střecha a on má na opravu a ty prostě ne. (Nechytej mě za pojistku, je to přirovnání..)

A kdo zůstal? Ten levák, vidíš!

Že ho dostanou kontroly? HAHA.

EET neřešej ani hospody se značkama slavnejch pivovarů, jedou bomby, jede v tom majitel i personál. Třeba v centru Prahy se chytly finty s dvouma kasama, kopiema účtenek, poruchy pokladny, jídlo s sebou atd. Prostě sranda.

Tipni si, jaká je za tohle pokuta, když tě finančák načape?

10.000 Kč. Deset tisíc korun. V hospodě, která dělá tržbu 200tis denně. Pořád sranda?

Pak je tady pro tebe ta druhá varianta, že konkurenci naprášíš, abys přežil. Mám pokračovat? To jsme chtěli? Za to jsme zvonili klíčema?

Už aby byla ta třetí a čtvrtá vlna. Pak si o tom budete moct pokecat i s vaším kadeřníkem. Zatim jsme v hospodách trochu zpovykaný. Ale sorryjako, u nás je to bez dotací, takzvaně natvrdo a my víme, jak to funguje, jsme kanárci v dole a ubejvá nás. Vidim to denně kolem sebe. Očima, ne na mobilu.

Na závěr VZKAZ PRO 30% národa:

A až se budete někdy těšit na splněný sliby o dětskejch hřištích a nemocnicích za vybraný daně, tak si verzatilkou napište na papír od sekaný dvě čísla, jů?

  • cena piva před EET
  • cena piva po EET

Tak, kdo to EET teda ve skutečnosti zaplatí? A kdo to hlavně zaplatí hned dneska večer. Ze svojí peněženky. Nepřepraný přes státní rozpočtovej ementál?

Nápověda: TY!

To vám neřekli, co? Se to asi nevešlo na billboard …

Autor: David Salomon

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...