9.3.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Koupí halal platíte muslimům novou mešitu

Sdílejte článek:

JITKA MOODY

Tak především, je velký rozdíl, jestli je nějaká potravina halal, tedy pro muslimy jednoduše povolená ke konzumaci. Anebo jestli má označení halal třeba na obale, protože v tomto případě jde o produkt s certifikátem halal, který může udělit jen imám. Za tento certifikát výrobce platí roční poplatek a tyto peníze pak muslimská komunita využívá k podpoře islámských škol a stavbě nových mešit. Existují tvrzení, že z halal certifikátů je placený terorismus, ale to se pochopitelně nedá prokázat. Zdroj ZDE.

Halal v podobě placených certifikátů rozhodně nevychází z Koránu. V této islámské bibli je halal pouze termín pro to, co je muslimům povolené, v kontrastu s haram, tedy tím, co je zakázané.

Odkud se tedy vzala ona nutnost certifikátů halal pro jídlo určené muslimům? Vychází ze zákonu šaría. Z toho stejného zákonu šaría, který nařizuje kamenovat znásilněné ženy, zabíjet nemuslimy a shazovat homosexuály ze střech nebo vraždy ze cti, abych uvedla jen krátký výčet, takový The best of Sharia.

Jak funguje certifikace halal

Pokud chce výrobce potravin pro svůj produkt povolení označit ho za halal, obrátí se na muslimskou komunitu. Imám pak zkontroluje, jestli postupy při výrobě a pochopitelně ingredience nejsou haram, nechá si zaplatit a vydá certifikát. Poplatek není jednorázový, ale platí se každý rok, tedy je to spíš taková daň muslimům.

Sami muslimové vyhlašují, že poplatky z halal certifikátů jdou z velké části na výstavbu mešit a na podporu islámských škol. Tady to máte. Když si koupíte cokoli od čokolády přes chlazené kuře nebo třeba kebab od Turka, mějte na paměti, že jste právě podpořili islám a muslimy v Česku nebo v Evropě. Podle toho, kde sídlí výrobce.

Našla jsem varování pro muslimy, že pokud najdou označení halal u vepřového, jde o omyl nebo vtip. Dodám, že jde o dobrý vtip. Čuník je v očích islámu nečisté zvíře, a tak pochutnat si na bůčku nebo na slanině je pro muslimy těžký hřích, mnohem horší, než když někoho zavraždí.

Když už jsme u halal masa, tak to je jedna velká zrůdnost. Ani západní způsob porážky není zrovna „animal friendly“, ale muslimský (nebo i židovský) způsob zabití zakazuje, aby bylo zvíře nejdříve omráčeno a pak teprve zabito. Halal maso znamená, že zvířeti za plného vědomí byl podříznutý krk a pomalu a velmi bolestivě necháno zemřít vykrvácením.

Oproti rozšířené představě, halal rozhodně není jen o mase nebo o živočišných výrobcích.

Pojem halal se používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku. Výrobky nesmí obsahovat alkohol nebo být produktem alkoholového kvašení, nesmí obsahovat látky (enzymy, antioxidanty, želatina, glycerin aj.) získávané ze zvířat, která nebyla poražena halal postupem. A samozřejmě musí být zaplacen poplatek za certifikaci. Halal jsou tak např: Snickers, Mars, Milky way, Kitkat, Milka, Oreo, Toblerone, Prince, Cadbury, Mc Cain, Nutella, Nescafé… Firmy podporující halal: Nestle, Coca-cola, 7up, Pepsi, KFC, McDonalds a mnohé další – zdroj ZDE.

Když si koupíte kebab u stánku, právě jste zaplatili daň muslimům.

Když si koupíte čokoládu (třeba od Nestlé nebo Toblerone), zaplatili jste daň muslimům.

Když zkrátka na obale výrobku, na nějž máte chuť, najdete slovo halal a koupíte ho, právě jste poslali peníze muslimům, aby měli peníze na další šíření islámu v Evropě.

Je to na vás.

Autor: Jitka Moody

moody-prikrylova8629960_0

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...