25.2.2019
Kategorie: Ekonomika

Čipování cigaret – další nesmysl z dílny EU

Sdílejte článek:

ROMAN MALACH

Pořád ve mně sílí dojem, že celé fungování EU je založeno na tom, že se vymyslí problém, pak se dlouho řeší, až se slavnostně vyřeší, výsledek je vyhlášen za další velký úspěch Evropské unie a občan to zaplatí.Jedním z nejnovějších úspěchů EU je povinnost vybudování tzv. systému sledovatelnosti a dohledatelnosti tabákových výrobků.

Tabákové firmy musejí zajistit podrobnou databázi pohybu každého balení kuřiva prostřednictvím speciálních čipů. Přesněji řečeno pomocí identifikačních kódů vydaných pro každého výrobce, dovozce, distributora, obchodníka, sklad i konečného prodejce. Speciálními čtečkami se bude zaznamenávat pohyb, datum, čas a místo přesunu cigaret. Mapovat se bude rovněž každá faktura i SPZ (RZ) dodávky, která balení převáží. Brusel tvrdí, že to pomůže snížit podíl nelegálně prodávaného kuřiva v Evropské unii. Směrnice výslovně uvádí, že náklady na vybudování tohoto systému ponesou výrobci, což znamená, že fakticky toto uhradí konečný spotřebitel. Náklady jen pro ČR jsou odhadovány na půl miliardy korun.

Nechci se pouštět do debaty, jestli jsou cigarety levné, či drahé, nebo zda má být jejich cena prostředkem ke snížení počtu kuřáků. Podle mě by neměly být vyvíjeny snahy převychovat občany, ale v tomto případě jsou takovéto úvahy irelevantní. Hlavní problém je ten, že toto nařízení má přispět k omezení černého trhu. Ano, ceny cigaret jsou v Evropě různé. Průměrná cena krabičky se pohybuje od 285 Kč v Norsku přes 255 Kč v Irsku a 65 Kč v Bulharsku (nejméně v EU) až po 13 Kč na Ukrajině nebo 10 Kč v Bělorusku. EU tedy zřejmě chce zabránit pašování cigaret z Bulharska do Norska a podobně. Sice jsem se pašováním cigaret ani ničeho jiného nikdy nezabýval, ale tato myšlenka mi připadá absolutně zcestná. Proč by tohle některý pašerák prováděl, když má jinou a výdělečnější variantu, kterou je pašování z Ukrajiny, Běloruska nebo jiné země mimo EU? To se samozřejmě děje již teď – např. na severu Moravy je údajně každá třetí krabička prodaná na černém trhu. Jak ovlivní čipování tento stav? Samozřejmě nijak. Efekt je stejný jako omezování legálních zbraní, aby se zabránilo teroristickým útokům. Stejně jako teroristé zaskočili EU tím, že si nechodí kupovat legální zbraně, zaskočí ji pašeráci cigaret tím, že nebudou pašovat čipované cigarety. Spíše očekávám, že se objem pašování ze zemí mimo EU ještě zvýší. Nicméně úředníci v Bruselu se mohou plácat po ramenou a udělat si další čárku, jak vylepšili životy lidí. Ti mohou na oplátku jen skřípat zuby, že musí vytáhnout z peněženky více peněz.

Jistě, můžete si říct, že to je detail, ale tato posedlost kontrolou a omezováním je v EU všudypřítomná. Místo článku o cigaretách jsem mohl napsat např. o povinnostech přidávání nové výbavy do automobilů nebo jiných snahách a nařízeních. Závěry by byly stejné: Omezování občanů za jejich peníze, které je prezentováno jako větší dobro. Já o toto dobro opravdu nestojím. Z EU je nutné odejít než nám toto „dobro“ bude zasahovat do každé roviny našich životů.

Autor: 
 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...