18.2.2019
Kategorie: Ekonomika

Další bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“: Čipované cigarety

Sdílejte článek:

JIŘÍ RUČKA

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

[ad#textova1]

Nové nařízení se bude tykat tabákového průmyslu. Každá krabička cigaret, každý karton, každá paleta s cigaretami bude očipovaná. Čip se bude skenovat a posílat do systému. Bude tak zmapován pohyb každé cigarety od její výroby přes distribuci až po prodej ke koncovému zákazníkovi.

Co má nový systém čipování přinést? Má zamezit černému obchodu s cigaretami. V různých zemích EU jsou různé ceny cigaret a tak se má zabránit černému obchodu s nimi.

Např. v Polsku stojí krabička cigaret v průměru 87 Kč, v Norsku je to skoro 300 Kč, což dává různé možnosti, jak můžou na tabákových výrobcích špekulanti lehce vydělat.

Jenže tím, že se budou muset oficiálně vyrobené cigarety čipovat, se nezabrání dovozu a prodeji se zemí mimo EU. Hlavně tedy z Ukrajiny, kde stojí v supermarketu krabička Marlborek 27 Kč. Oficiálně si může každá osoba přivést z jiné země do druhé 4 kartony cigaret na osobu. Ale neoficiálně? Kolik takových neoficiálních kartonů se dováží ročně třeba do České republiky? Z vlastních vypozorování vím, že třeba v Ostravě je trh z „černými“ cigaretami hodně sofistikovaný. Ukrajinské Marlborkyse u neoficiálních prodejců dají koupit i za 50 Kč za krabičku.

A co teprve „vietnamské“ Marlborky? Mezi kuřáky se jim říká Seno z Hanoje, a údajně mají k tomu senu hodně blízko. Jako nekuřák to opravdu nemohu posoudit. Jejích cena je na polovině oficiální ceny v obchodech. Proto je o ně celkem velký zájem a dostupnost na vietnamských tržnicích celkem snadná, i když požitek z nich asi není to pravé ořechové.

Co přinese nová bruselská vyhláška v praxi? Jen další zdražování oficiálně vyrobených cigaret a otevírání cenových nůžek mezi čipovanými cigaretami a těmi ukrajinskými (vietnamskými), nečipovanými.

Určitě má EU vše pod kontrolou a určitě na tom vydělá? Pochybuji. Naopak. Špekulanti si mnou ruce a připravuji se na ještě větší žně.

A s čím přijde EU v budoucnu? Bude se čipovat alkohol? A lidi? Kdy se povinně začnou čipovat lidi? Doufám, že se toho už nedožiji.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...