1.2.2019
Kategorie: Společnost

Na okraj snah o bojkot letošní eurovizní soutěže

Sdílejte článek:

LUBOMÍR STEJSKAL

V izraelském Tel Avivu se bude v květnu konat letošní eurovizní písničková soutěž. Zúčastní se jí 42 zemí včetně ČR. Jde o hudební klání, které by mělo být prosté politiky; o festival přátelství, porozumění, dobré vůle.

[ad#textova1]

Ano, mělo by. Protože je ale Izrael stále terčem nenávisti, nejen jeho zavilých nepřátel v regionu, ale i jejich podporovatelů na Západě, jsme svědky nenávistných pokusů dosáhnout toho, aby se eurovizní klání v Izraeli nekonalo, ale bylo přesunuto jinam. Z politických důvodů.

Pro mě jako člověka, který se v dobách komunismu angažoval v tom, aby Československá televize necenzurovala izraelské soutěžní skladby v záznamech Velké ceny Eurovize, je tento postoj šokující. Nikdy bych si nemyslel, že se někdy něčeho takového dožiju. Když se také mým přičiněním po letech, na jaře 1989, podařilo dosáhnout toho, že Československá televize odvysílala eurovizní přehlídku z Lausanne i s izraelskou písní Derech hamelech, kterou interpretovalo duo Gili and Galit, měl jsem za to, že to nejhorší, pokud jde o protiizraelské tažení v rámci této soutěže, je za námi.

Uplynulo třicet let a my jsme svědky snad ještě něčeho horšího, než co praktikovali českoslovenští komunisté. Izrael si díky vítězství své zpěvačky na loňském ročníku Eurovize vybojoval právo být hostitelem ročníku letošního. Bolševikům před listopadem 89 vadila izraelská politika, a tak řadu let po sobě vylučovali izraelské písničky z eurovizních záznamů. Bylo to trapné, ubohé, hloupé, směšné. A cosi to vypovídalo o nich samotných. A co se děje dnes? Skupina veřejných osobností ve Spojeném království, mezi nimiž je i řada mužů a žen zvučných jmen, vyzývá k tomu, aby telavivská Eurovize byla bojkotována a v dopise apeluje na BBC, aby využila svého vlivu na Evropskou vysílací unii EBU a vytvořila na ni tlak s cílem přesunout soutěž mimo Izrael. Důvod? Nesouhlas s politikou izraelské vlády rámovaný nenávistí vůči Státu Izrael.

Komunisté v 80. letech, nepřátelé Izraele dnes. Jde pořád o jednu a tu samou nenávist. U našich komunistů jsem se tomu nedivil – tančili tak, jak pískal Kreml. Ale u osobností svobodného světa, z nichž mnohých si kvůli tomu, co dokázali v oblasti umění, hluboce vážíme? Zatemnila jim nenávist mozek? Nejsou schopni rozpoznat příčinu a následek? Nevidí snad tito podporovatelé palestinských Arabů jejich vražedný terorismus, namnoze přímo či nepřímo sponzorovaný jejich oficiálními místy?

Mírového soužití, partnerství a vzájemného respektu nelze dosáhnout systematickými protiizraelskými kampaněmi typu BDS, diskriminací izraelských sportovců či bojkotem velkých kulturních podniků, jejichž hostitelem je Izrael, což se týká i nadcházejícího klání Eurovision Song Contest 2019. Kdo si to myslí, hluboce se mýlí. Je mi upřímně líto těch, kdo tomuto klamu podlehli a šíří kolem sebe nenávist, nepřátelství, zášť. Tady je seznam některých z nich, jak ho zveřejnil britský list Guardian. Možná mezi nimi najdete i své oblíbence:

Zdroj: web listu Guardian/29. 1. 2019

[ad#pp-clanek-ctverec]
lubomir-stejskal46696083_0
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...