21.1.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

USA: Demokraté a migrace

Sdílejte článek:

WALTER WILLIAMS

Zde je pár snadných otázek týkajících se přistěhovalectví, které se dají zodpovědět jednoduchým “ano” nebo “ne” – mohli bychom požádat kteréhokoli Američana, aby na ně odpověděl: Má každý člověk na světě právo žít v USA? Má americký lid prostřednictvím svých volených zástupců právo rozhodnout, kdo se může přistěhovat do jejich země a za jakých podmínek? Věřím, že většina Američanů, dokonce i dnešní lidé, co podporují liberální migrační politiku, by odpověděli “ne” na první otázku a “ano” na tu druhou.

[ad#textova1]

Na této vizi není nic nového. Američané tento názor zastávali po celou dobu historie země, v dobách, kdy byly imigrační zákony velmi omezující i kdy byly uvolněné. Tucker Carlson, hostitel show “Tucker Carlson Tonight” z Fox News Channel, nám dává zajímavou historickou lekci o přistěhovalectví na přednášce pro Prager univerzitu. Byl motivován sledováním skupiny demonstrantů, kteří odsoudili přistěhovaleckou politiku prezidenta Donalda Trumpa. Mávali mexickými vlajkami a křičeli: “Sí, se puede!” (“Ano, můžeme!”)

Co demonstranti nevěděli, výraz “Sí, se puede” používal Cesar Chávez. Když vytvořil Chávez, zakladatel Unie zemědělských dělníků, výraz “Ano, můžeme”, myslel něco zcela jiného: “Ano, můžeme” utěsnit hranice. Nenáviděl nelegální přistěhovalectví. Chávez vysvětloval: “Pokud budeme mít chudou zemi, která hraničí s Kalifornií, bude velmi těžké vyhrát stávky.” Proč? Farmáři jsou ochotni najímat ilegální přistěhovalce za nízkou mzdou. Chávez měl ve svém protestu spojence proti zaměstnávání ilegálních pracovníků a laxní prosazování imigračních zákonů. V jednom v jeho protestních pochodech byl také demokratický senátor Walter Mondale a dlouholetý poradce Martina Luthera Kinga Jr. Rev. Ralph Abernathy.

Pokojný protest nebyl Chavezovým jediným nástrojem. Poslal členy odborů do pouště, aby napadali Mexičany, kteří se pokoušeli proniknout do země. Mexičany bili řetězy a biči z ostnatého drátu. Nelegálním přistěhovalcům, kteří pracovali při stávkách, byly zapáleny domy a jejich auta byla také spálena. Mimochodem, Chavez zůstává levicovým hrdinou. Prezident Barack Obama vyhlásil jeho narozeniny za pamětní federální dovolenou, oficiální den ve více státech. Řada budov a středisek studentů na vysokých školách a desítkách veřejných škol nesou jméno Cesar Chávez.

Demokraté kdysi zastávali pozici proti nelegální imigraci. V roce 1975 se guvernér z Kalifornie Jerry Brown postavil proti vietnamské imigraci a řekl, že stát má dost chudých lidí. Dodal: “Je něco trochu divné, když říkáme:” Přinesme 500 000 lidí více”, když se nemůžeme postarat o 1 milion (Kaliforňanů) bez práce.”

V proslovu o stavu Unie z roku 1995 prezident Bill Clinton řekl: “Všichni Američané … jsou oprávněně znepokojeni velkým počtem ilegálních cizinců, kteří vstupují do naší země. Práce, které mají, by jinak mohli mít občané nebo legální přistěhovalci. Veřejné služby, které používají, ukládá našim daňovým poplatníkům zátěž.”

V roce 1994 přednesla senátorka Dianne Feinstein z D-Kalifornie pro CBS projev “Face the Nation”:”Hraniční kontrola je federální odpovědností. Jednoduše neprovádíme dostatečné vynucování našich hranic. V mém státě máte kolem 2.000 lidí denně, kteří nelegálně překračují hranice. To znamená, že se jedná o zhruba 2 miliony lidí, kteří se ucházejí o bydlení, kteří soutěží o prostor v učebně.” Dodala: “V roce 1988 bylo na Medicaidu přibližně 3 000 lidí. V současné době existuje přes 300 000 (lidé v Medicaid), kteří jsou nelegálními cizinci. To představuje zřejmé problémy.”

Tucker Carlson má čtyřdílné vysvětlení pro měnící se postoj Demokratické strany k nelegálnímu přistěhovalectví. Říká:

  • Část 1: Podle nedávné studie od Yale žije ve Spojených státech nejméně 22 milionů nelegálních přistěhovalců.
  • Část 2: Demokrati plánují dát všem občanství. Přečtěte si stranickou platformu demokratů v roce 2016.
  • Část 3: Studie ukazují, že drtivá většina voličů z řad přistěhovalců poprvé volí Demokraty.
  • Část 4: Nejdrtivější prezidentské vítězství v americké historii bylo vítězství pouze o 17 milionů hlasů. Můžeme si to spočítat.

Pro demokraty to znamená tohle: Trvalá volební většina v dohledné budoucnosti. Jedním slovem: moc.

[ad#pp-clanek-ctverec]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...