9.1.2019
Kategorie: Společnost

Další kolo teroristických útoků

Sdílejte článek:

MARTIN BRAUN

Chvíli byl klid. To poté, co se vláda Izraele nějak dohodla s Hamasem a z Gazy přestaly na izraelské území následně dopadat rakety. Pamatujete? Jednu noc jich bylo více než 100.

[ad#textova1]

Ta dohoda tehdy vedla k “vypěnění” ministra obrany Avigdora Liebermana a jeho odstoupení z funkce. Tento víkend se jeho obavy naplnily a situace se vrací do starých kolejí. Nejprve hraniční oblast s Gazou zaplavily balonky s trhavinou, které právě z Gazy teroristi posílají na území Izraele ve snaze ničit, zapalovat a vraždit. No a včera se Ashkelon a okolí stalo cílem raketových útoků. Samozřejmě opět z Gazy.

Reakce bývalého ministra obrany byla pochopitelně rozhořčena. Cituji a překládám:

“Vláda nemá jasnou politiku. Nemá vizi a nemá žádnou vůli zabránit Hamasu v budoucích teroristických akcích “

A tak, jak se zdá, se rozbíhá další kolo noční můry pro obyvatele hraničních oblastí s Gazou. Další bezesné noci, kdy spánek ruší sirény oznamující nepřátelský útok. Další dny, kdy děti budou chodit se strachem do škol a raději nevycházet ven, protože nikdy neví, kdy přijde další nálet.

Samozřejmě, pro svět je to nezajímavá informace, a EU spolu s neziskovými organizacemi bude i nadále posílat tučné dávky pro Hamas a Palestinskou autonomii. Mimochodem, Mahmout Abbas, její vůdce má majetek v hodnotě více než 100 milionů dolarů, což je v zajímavém kontrastu s tím, co se včera psalo na idnes v článku o tom, jak palestinští arabové trpí nouzí. On nouzí rozhodně ve svém přepychovém paláci netrpí.

Nouzí netrpí ve svých honosných sídlech ani vůdci Hamasu.

Bohužel, pro bezpečnost Izraele se k dobrému nic moc nemění. IDF, která je připravena zasáhnout, je blokována politickou neochotou, která je sice z jedné strany pochopitelná, protože je jasné co by případná akce spustila na mezinárodní scéně. Na druhou stranu by si ovšem vláda, v čele s premiérem Netanyahuem měla uvědomit, že další vyčkávání a lavírování na místě, ohrožuje životy nevinných lidí. A je opravdu jen otázkou času, kdy se nějaký ten balonek dostane k zvědavému dítěti. Anebo kdy raketu nezastaví Iron Dome a zahynou lidé.

Opravdu je nejvyšší čas jednat.

To video je pár let staré. A běhá mráz po zádech, jak je stále aktuální:

[ad#pp-clanek-ctverec]
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,73 out of 5)
Loading...