5.1.2019
Kategorie: Kultura a tipy

Swingové obchodování – vydělávejte na volatilitě trhu

Sdílejte článek:

Finanční trhy jsou plné obchodních příležitostí. Některé příležitosti jsou krátkodobé a abyste je využili, tak musíte trhy blízce monitorovat. Jiné příležitosti budou trvat déle a nebudou vyžadovat od obchodníka příliš času. Nejméně času bude monitorování obchodů věnovat dlouhodobý investor. Ten sice stráví dlouhý čas při analýze obchodní příležitosti. Jakmile nakoupí nebo prodá, tak už svou investici bude monitorovat jen občas.

Kromě toho, že finanční trhy neustále nabízejí obchodní příležitosti, tak je jejich hlavním cílem hledání férové ceny. Při tomto hledání oscilují nahoru a dolů a vytvářejí tzv. swingy. Tyto swingy přinášejí také obchodní příležitosti a odtud pochází celá myšlenka swingového obchodování.

V tomto článku vám popíšeme, co je swingové obchodování, pro koho je vhodné a vybereme nejvýznamnější prvky, které ovlivňují úspěch swingového obchodníka.

Co je swingové obchodování

Jak už víte z úvodu, tak trh při hledání férové ceny osciluje nahoru a dolů a vytváří swingy. Tyto swingy uvidíte na obchodním grafu na jakémkoliv časovém rámci od 1 minutového až po měsíční. Jediný rozdíl je vlastně jen v tom, jak velkou změnu ceny bude swing představovat.

Zatímco na 1 minutovém grafu bude typický swing představovat setiny procenta, tak na měsíčním grafu se bude jednat o jednotky procent.

Swingový obchodník se snaží najít nástroje, které mu pomohou identifikovat, kdy jeden swing s velkou pravděpodobností končí a nový začíná. Pokud tyto nástroje má, pak se typicky snaží nakoupit ve spodní fázi právě končícího swingu s očekáváním, že se začne vytvářet nový swing směrem výše a na jeho konci bude chtít ukončit svůj nákup a nově prodat a očekávat nový swing směrem níže, na jehož konci ukončí prodejní pozici.

Počet obchodních příležitostí u swingového obchodování definuje především volatilita = cenové rozpětí, které cena za určité časové období otestuje. Čím vyšší bude volatilita, tím vyšší bude počet obchodních příležitostí.

Pro koho je swingové obchodování

Už z popisu samotného principu swingového obchodování uvedeného výše už nejspíš tušíte, pro koho je vhodné. Ano, pro každého. Záleží pouze na tom, kolik času má obchodník na sledování trhů.

Pokud se může sledování grafů věnovat během dne, tak může obchodovat na nižších časových rámcích. Tím logicky bude mít více obchodních příležitostí, ale s menším potenciálem pohybu. Na vyšším časovém rámci (např. 1 týden) bude mít obchodník méně obchodních příležitostí, ale tyto obchodní příležitosti budou mít větší potenciál pohybu.

Pokud obchodník nemůže u monitorů sedět na plný úvazek, tak je jasné, že bude hledat obchodní příležitosti na vyšších časových rámcích. Pokud může obchodník sedět u trhů během celého dne, tak by si měl spočítat, kolik obchodů na nízkém časovém rámci v průměru potřebuje, aby mu daly dohromady potenciál pohybu jednoho obchodu na vyšším časovém rámci.

Pokud mu například vyjde, že potřebuje 6 obchodů na 30 minutovém grafu, aby dohromady zachytil 1% pohyb na vybraném trhu a na 1 denním grafu potřebuje jen 2 obchody pro 1% pohyb, tak je pouze na jeho osobním zvážení, zda svůj čas strávený 6ti obchody na 30 minutovém grafu nemůže prodat jinde za víc peněz a obchodovat pouze na 1 denním grafu.

admiral-market-img

Jak se stát úspěšným swingovým obchodníkem

Swingové obchodování těží především z technické analýzy (TA). Fundamentální analýza vám jen těžko dá odpověď na to, jak trh bude oscilovat a jaká bude volatilita. Prvním důležitým faktorem je tedy dobře zvládnout studium grafů.

V dalším kroku budete muset najít konkrétní podmínky, kdy budete chtít swingové obchody otevírat i ukončovat. To je tou nejtěžší prací, která každého swingového obchodníka čeká. Při této činnost můžete využít zpětné studium grafů přímo v obchodní platformě brokera, u kterého chcete obchodovat. V případě, že umíte programovat, tak můžete testovat vaše nápady automaticky a sledovat jaké výsledky by historicky přinesly.

Další metodou je stáhnout si historická data konkrétního trhu a časového rámce buď z obchodní platformy brokera, nebo z veřejně dostupných zdrojů (např. Investing.com). Tato data si importovat do tabulkového procesoru a v něm analyzovat a najít v trhu výhodu pro swingové obchodování.

Při analýze dat se můžete zaměřit čistě na cenový vývoj. Můžete například analyzovat jaký počet svíček se průměrně vytvoří, než jeden swing skončí a začne druhý. Můžete analyzovat, jaké formace svíček nejčastěji ukončují swingy. Myšlenek založených na samotné cenové aktivitě je nespočet. Navíc můžete testovat jejich různé kombinace.

Dalším přístupem k analýze swingového obchodování je využití indikátorů. Můžete například testovat, jaké nastavení indikátoru nejčastěji signalizuje konec jednoho swingu a začátek dalšího. Můžete také testovat kombinace několika indikátorů. Případně můžete testovat kombinaci indikátoru a vývoje ceny.

Je to bezesporu velké množství dat a možností / kombinací, které obchodník zanalyzuje. Jakmile ale objeví kombinaci, která využije “mezery na trhu”, tak se mu všechno úsilí zaplatí zpět. Pokud totiž najdete podmínky pro vstup a výstup do swingových obchodů, které jsou na vzorku historických dat ziskové, tak jde jen o to, obchodovat v budoucnu pouze za těchto podmínek.

Proti vám stojí v takovém případě pouze 2 nepřátelé:

  1. Vy samotní – Pokud nemáte disciplínu dodržovat podmínky pro swingové obchody, tak ze ziskového přístupu můžete udělat ztrátový.
  2. Trh – trh má tendenci být efektivní. Pokud objevíte “mezeru na trhu”, jde vlastně o tržní neefektivitu. Čím větší tato neefektivita je, tím větší je šance, že ji trh bude zmenšovat a vám potencionálně ubírat část výhody.

Na vás je pouze dodržovat podmínky, které vám z testu vyšly jako ziskové a monitorovat, zda vaše výhoda v trhu trvá.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...