30.12.2018
Kategorie: Společnost

Komu budou sloužit?

Sdílejte článek:

VIKTOR PONDĚLÍK

Tak prý se německá armáda pokouší získat do svých řad nové vojáky. A protože svých uchazečů nemá dost, má prý zájem i o rekruty z jiných zemí Evropské unie, tedy i o Čechy. Mluví se o tom už dávno, nejde o nic nového, ale přesto to stále působí poněkud nepatřičným, ne-li přímo děsivým dojmem. Ona představa, že naši lidé pomašírují v německých uniformách. Jistě nejsem jediný, komu to připomene třeba léta předcházející druhé světové válce, kdy šli za Německo do boje i našinci, pouze tak jaksi němečtí.

[ad#textova1]

Dnes prý služba našinců v německé armádě není problém. Protože jsou obě země členy NATO a tak našinci v armádě našich souputníků sloužit smí. A podle šéfky sněmovního výboru pro obranu Černochové se s tím nedá nic dělat.

Čeští politici jsou vesměs proti. To ovšem většinou nikoliv proto, že by jim připadala taková služba našinců jiné zemi špatná, ale víceméně jenom a pouze proto, že se obávají, že ti, kdo odejdou sloužit Němcům, budou chybět naší armádě vlastní. Té, jež jim nemůže nabídnout takové platy jako naši západní sousedé, a možná nejen ty. Německé rozhodnutí prý může zapříčinit, že budou české armádě chybět zejména lékaři a odborníci na IT, kteří chybějí i Němcům.

Podle výše zmíněné paní Černochové by měli čeští ministři zahraničí i obrany vyjádřili svým německým protějškům znepokojení nad tímto přístupem, nad takovým vykrádáním personálu jiných spojeneckých států, a požádat je, aby s tímto počínáním přestali. A to navzdory tomu, že tento německý nápad zřejmě nevyvolá u cizinců žádný mimořádný zájem, třeba kvůli tomu, že ne každý našinec oplývá dostatečnými jazykovými znalostmi a v souboji armády se soukromým sektorem to bude mít v případě takových odborníků německá armáda stejně těžké jako ta česká.

A jestli tak nějací Češi do německé armády sloužit půjdou, bude se jednat zřejmě jen o ty, kdo už v Německu žijí a stejně by tak do české armády nešli.

Podobného názoru je i bývalá česká ministryně obrany Šlechtová, podle níž má mít každá země armádu složenou jenom ze svých vlastních občanů, stejně smýšlí i pirátský poslanec Lipavský, i místopředseda branného výboru Sněmovny Foldyna, komunistický místopředseda branného výboru Sněmovny Černý se obává, že kvůli tomu nezbyde jednou české armádě, už i tak notně slevující na nárocích kladených na nové rekruty, než začít brát i Vietnamce či Ukrajince nebo kvůli německému vlivu zvyšovat výdaje na obranu, jež by našince snad přilákaly zpět.

Místopředseda TOP 09 Ženíšek to za problém nepovažuje a věří, že to zvládneme (snad lépe než paní Merkelová migranty – pozn. aut.), šéf SPD Okamura to má naopak vysloveně za totální pošlapání české národní suverenity.

A já?

Já jsem někde uprostřed. Nemám nic proti tomu, když si našinci vydělávají u našich sousedů, kde mají lepší podmínky, ale domnívám se, že v armádě by tomu tak být nemělo. Že by našinci do německé armády rukovat neměli. Protože dnes jsou sice naše země stále ještě relativně spřátelené, ale co vy víte, k čemu v budoucnu dojde! A to nejen tehdy, bude-li dotažena realita do stavu, kdy bude ateisticko-křesťanská Česká republika sousedit s afroislámskými Spojenými německými emiráty.

Pak by totiž šli takoví našinci na povel proti nám, proti svým. A jak ukazuje historie, dokázalo něco podobného odrovnat třeba i mocné husitské hnutí. Kdy šel také Čech proti Čechu … a užitek z toho měli ti třetí.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Viktor Pondělík

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...