28.12.2018
Kategorie: Ekonomika

Stát proti chudým XXX: Obědy pro děti zdarma

Sdílejte článek:

FVL

Děti by neměly mít hlad, každé dítě má právo na jídlo a stát by měl pomáhat slabým, a proto je velmi dobrý nápad zavést obědy ve školách pro děti zdarma. Opatření se zdá na první pohled naprosto pozitivní pro chudé lidi, opak je ale pravdou.

[ad#textova1]V první řadě chudí lidé, kteří nemají zrovna děti ve škole budou platit obědy i svým bohatším spoluobčanům, kteří si obědy dosud hradili sami. Ten kdo nemá děti vůbec, teď nově bude hradit obědy dětí, kteří vůbec nejsou jeho místo toho, aby naložil s penězi podle svých potřeb. Zničí se jakákoliv možná alternativa školních obědů, protože variantě „zdarma“ se dá jen těžko ekonomicky konkurovat. Ve výsledku to povede k horšímu plnění nebo vyšší ceně obědů, kterou zaplatí daňoví poplatníci. Opatření také zpřetrhá informaci o skutečné hodnotě oběda, čímž může způsobit, že si například děti nebudou jídla tolik vážit, nebo že se bude ještě více plýtvat jídlem.
 .
Další zásadní argument je ten, že zavedením opatření se zničí nebo omezí dobrovolná iniciativa typu „Obědy pro děti“, která se problematikou aktivně zabývá a pomáhá tam kde je potřeba – to povede k tomu, že se lidé budou více spoléhat na pomoc státu místo toho, aby si dobrovolně pomáhali navzájem – poté, když stát selže v poskytování nějaké služby, tak nebudou existovat struktury, které to dokáží efektivně vyřešit, protože je stát předtím udupal svým monopolem. Kromě této iniciativy existují i státní programy, které se snaží cílit právě na děti, jejichž rodiče si oběd nemůžou dovolit – plošné opatření je jen horší cílení pomoci a tedy mnohem větší neefektivita.

.

Řešení je nezavádět vůbec žádné obědy zdarma. Stát by neměl expandovat do dalších odvětví a měl by zde přenechat prostor pro charity a iniciativy, které fungují na bázi dobrovolnosti a mají mnohem větší efektivitu.

[ad#pp-clanek-ctverec]
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...