22.12.2018
Kategorie: Historie

Havel, Klaus i Zeman jsou vlastizrádci – jak podle koho!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Poslanec SPD Lubomír Volný pobouřil politiky svým výrokem o tom, že Václav Havel byl vlastizrádce. Snesla se na něj sprška kritiky. Václav Klaus byl dokonce senátory z „vlastizrady“ obviněn a Miloš Zeman je rovněž „na hraně“.

[ad#textova1]

O Lubomíru Volném, poslanci za SPD, se začalo mluvit poté, co v den výročí úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla o něm na sociálních sítích napsal, že byl vlastizrádce. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka by se měl za svá slova Volný omluvit. Ten to odmítá.

Na poslance Volného dokonce padlo trestní oznámení„K naplnění skutkové podstaty uvedených trestných činů došlo na počítačové síti „Facebook“ uživatelem, který na této síti vystupuje pod jménem Mgr. Lubomír Volný, a který na svém profilu dne 18. 12. 2018 uveřejnil tzv. status ve znění: ‚Před sedmi lety zemřel jeden z největších vlastizrádců této země. Václav Havel‘,“ uvedl Pilc ve svém trestním oznámení.

Poslanec Volný se podle svého vyjádření „těší“ na projednávání svého případu v poslanecké sněmovně. Pokud by ho sněmovna vydala a byl by uznán vinným z pomluvy, mohl by si odsedět pár let „natvrdo“. Je velmi pravděpodobné, že sněmovna poslance Volného nevydá. Nicméně, stojí za to připomenout si i dění kolem dalších českých prezidentů – Václava Klause a Miloše Zemana.

Na prezidenta Václava Klause byla podána ústavní žaloba poté, co ke konci svého mandátu vyhlásil poměrně rozsáhlou amnestii. Více se o možnostech podání ústavní žaloby na prezidenta dozví čtenář zde.

Pro ústavní žalobu hlasovalo tehdy 38 senátorů, proti bylo 30 senátorů. Podání ústavní žaloby na Klause mimo jiné popudilo i Miroslava Kalouska, tehdejšího ministra financíV šoku byl z hlasování Senátu ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který je právě v Bruselu. “Osobní mindráky a iracionální nenávist zvítězily nad odpovědností vůči vlastní zemi, která kvůli těmto 38 lidem teď bude mít velkou ostudu,” řekl iDNES.cz Kalousek. Nedovede si představit, jak bude tuto věc vysvětlovat politikům z jiných evropských zemí.

Ústavní soud se návrhem senátorů odmítl zabývat. Položme si otázku: Byli navrhovatelé ústavní žaloby postiženi nějakým trestem? Nebyli, nikdo na ně trestní oznámení nepodal!

Máme tu ale i třetího českého prezidenta, Miloše Zemana, který se podle některých senátorů a ústavních právníků mohl dopustit „vlastizrady“. Čím? Tím, že nazval BIS „čučkaři“! Velmi aktivní je v tomto směru Jan Kysela, takto ústavní právník. S jeho argumentací má čtenář možnost seznámit se zde.

Podtrženo a sečteno: Výrok o vlastizrádci Havlovi není v české kotlině ničím výjimečným. Jde o politické gesto, které se může i nemusí líbit – osobně se mi nelíbí velmi! Pochází z úst poslance Volného z SPD Tomio Okamury, jejíž popularita podle různých šetření oproti volebnímu výsledku z podzimu 2017 pomalu klesá. Lze ho proto také chápat jako snahu upozornit na to, že je SPD stále ještě aktivní a protisystémovou stranou. Je jistě zajímavé, že podle šetření CVVM dokonce podpora SPD klesla pod magickou hranici 5%. Politici SPD se proto „snaží“. Řada politiků tak zvaných tradičních stran by se ale měla chytnout za nos. Jejich pokusy dosáhnout odsouzení Václava Klause za vlastizradu a současné snahy několika senátorů podat ústavní žalobu z vlastizrady i na Miloše Zemana jsou také politicky motivované.

Je nejvyšší čas s pokusy žalob na české prezidenty z vlastizrady za jejich výroky a některá rozhodnutí přestat. Umělé vytváření atmosféry vlastizrady se nakonec vždycky promítne proti tomu, kdo s touto politikou přichází. A to je právě i případ výroků poslance Volného o Václavu Havlovi.

[ad#pp-clanek-ctverec]

barton
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...