17.12.2018
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Polák je pátou obětí útoku ve Štrasburku. Zemřel, aby zabránil masakru jako v Bataclanu

Sdílejte článek:

TVPI

Bartosz Niedzielski zemřel, když byl během útoku v úterý ve Štrasburku zraněn. Polák zabránil teroristovi vniknout a střílet v jednom z klubů. Jeho odhodlání pomohlo zachránit mnoho životů. Smrt 36letého muže potvrdila v neděli večer prokurátorská kancelář v Paříži, aniž by poskytla další podrobnosti.

[ad#textova1]

Polák zabránil krveprolití ve Štrasburku. “Mohl to být druhý Bataklan”

V úterý, kolem 20,00 na vánočním trhu ve Štrasburku ve Francii, došlo k pokusu o atentát. 29letý Chérif Chekatt, francouzský občan marockého původu, začal střílet lidi a křičel “Alláh Akbar!”. Pachatelovi se podařilo uniknout. O dva dny později byl zabit při policejní akci. Chekatt byl uveden v tzv. souboru “S”, což znamená, že by mohl představovat teroristickou hrozbu. Jeho otec připustil, že Chekatt je zastáncem islámského státu.

Čtyři lidé zemřeli přímo při atentátu a jedenáct bylo zraněno. Jeden z těchto zraněných byl Polák Bartosz žijící ve Štrasburku. V době útoku byl před barem Les Savons d’Helene spolu s 28tiletým italským novinářem Antonio Megalizzim a dalšími přáteli. Podle agentury AFP, která se dotazovala příbuzných, zasáhl tak, aby se zabiják nedostal do baru. Megalizzi zemřel v pátek v důsledku střelných ran.

Sam Niedzielski byl střelen do hlavy, ale podařilo se mu zabránit většímu masakru tím, že se rval s vrahem, což obsluze umožnilo zamknout dveře do klubu. 

“Ten den Bartek odešel na koncert v jednom z klubů. Dokonce ještě předtím, než začal koncert, stál Bartek a jeho známý, novinář z Itálie a dva hudebníci před vchodem. Vyšli ven kouřit. Pak uviděli střelce s pistolí. Od svědků víme, že se na něj vrhli, aby ho zastavili. Díky nim byly dveře zavřené, pachatel neprošel. Jinak by to byl masakr. “Bylo by to jako v Bataclan klubu, kde teroristé stříleli lidi jako kachny,” řekl v rozhovoru pro Gazeta Wyborcza přítel, žijící ve Štrasburku.

Denník “Le Monde” v internetovém vydání uvádí, že Polák byl po útoku v hlubokém kómatu. Bartosz Niedzielski pak zemřel v neděli 18. prosince. Je pátou obětí útoku.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...