11.12.2018
Kategorie: Kultura a tipy

Léky bez předpisu – co by nemělo chybět ve vaší lékárničce?

Sdílejte článek:

Volně prodejné léky často postačí na prvotní léčení velké řady nemocí. Proto si zkontrolujte, zda máte vždy po ruce dostatečně vybavenou lékárničku a běžné nemoci či malá zranění vás nepřekvapí.

Nejzákladnější léky bez předpisu

Vždy se ujistěte, že doma máte alespoň základní prvky, které můžete v domácím prostředí použít při pomoci sobě i blízkým. Léky bez předpisu, jež patří mezi základ domácí lékárničky, jsou například dezinfekce na drobná poranění jako jsou odřeniny nebo pořezání. Ujistěte se také, zda má vaše lékárnička náplasti.

Dále je základem mít roztok pro výplach očí – ten se hodí pro vyplavení cizích těles z oblasti očí. Samozřejmostí by měla být antipyretika a přípravky tlumící bolest. Dalším prvkem bývají přípravky proti průjmu – ani ty by ve vaší lékárničce neměly chybět.

Další potřebná volně prodejná léčiva

V domácí lékárničce by neměla chybět běžná volně prodejná léčiva. Před jejich použitím si vždy přečtěte příbalový leták a ujistěte se, že přípravek užíváte správně. Je vhodné mít po ruce léky na nachlazení – sirupy proti kašli, kapky na rýmu a přípravky proti bolesti v krku. Nezapomeňte také na protialergické léky – antihistaminika. Vhodné je mít v lékárničce i mast proti svědění, pomáhá například po poštípaní hmyzem.

Volně prodejné léky – na co si dát pozor při doplňování lékárničky

Všechna léčiva, tedy i volně prodejné léky, nemohou být použita po uplynutí data spotřeby. Léky po této lhůtě ztrácejí svou účinnost a mohou například vyvolat nechtěné zažívací potíže. To je zřejmě to poslední, o co člověk stojí. Proto nejméně jednou ročně projděte všechna léčiva a průběžně je doplňujte. Lékárničku také dobře označte a skladujte ji vždy na stejném, ideálně suchém, tmavém a chladném místě, mimo dosah dětí.

A jak je na tom vaše lékárnička? Máte vše potřebné?

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...