12.12.2018
Kategorie: Multikulturní soužití

Antisemitismus ve Švédsku vyvrací vybásněný obraz této země jako dokonalé liberální demokracie

Sdílejte článek:

HANA LUKEŠOVÁ

Pro každého z nás, kteří chceme pochopit to, jak a kde může ultraliberalismus klesnout na nejhlubší dno, nám může posloužit jako odstrašující příklad ke studiu tohoto jevu také Švédsko. Hluboce zakořeněný antisemitismus ve Švédsku v podstatě vyvrací vybásněný obraz této země jako dokonalé liberální demokracie.

 [ad#textova1]

Situace zašla tak daleko, že se Židé ve Švédsku rozhodli rozpustit svou komunitu kvůli neustálým hrozbám ze strany radikálních muslimů a jejich stoupenců neonacistů, nazýváni médii „ultrapavičáky“ a ultralevičáky (neomarxisty). Ačkoliv Židé ve Švédsku tvoří méně než 0,2 % z veškeré švédské populace, stávají se nejčastějšími oběťmi zločinů z nenávisti.

Roku 2017 bavorská televize vysílala film o návštěvě města Malmö, které se účastnili německo-židovský novinář Henryk Broder a egyptský spisovatel Hamad Abdel Samad. Setkali se s několika místními Židy, včetně rabína ze Spojených států. Sdělil jim, že stále snižující židovská pospolitost nainstalovala do synagogy protiskluzová okna, ale ani tato opatření jim nezajistila bezpečnost. Před synagogou přesto vybouchla bomba a další nálož byla vržena do modlitebny židovského hřbitova, který byl zcela zničen. Rabín sám je často obětí útoků a obtěžování během jeho vycházek po ulicích. Ačkoliv si Židé stěžují na zločiny z nenávisti, švédská policie tato hlášení nechávají bez odezvy a situaci neřeší.

V průběhu roku 2017 dva Palestinci a jeden Syřan hodili Molotovovy koktaily na synagogu v Gothenburgu. Přibližně 20 mladých lidí shromážděných v synagoze se byli nuceni se během útoku ukrýt ve sklepě synagogy. Švédský odvolací soud zrušil rozhodnutí soudu nižší instance na základě kterého měl být jeden z pachatelů, Palestinec, deportován ze země po skončení dvouletého trestu odnětí svobody. Soud řekl, že by neměl být deportován, protože vzhledem k antisemitské povaze útoku by mohl čelit ohrožení ze strany Izraele. Soud upřednostnil zájmy pachatele nad zájmy jeho obětí.

V současnosti Švédsko vedle Německa přijalo největší počet muslimských migrantů. Lidé z těchto muslimských zemí zastávají vyhraněné protižidovské postoje, ke kterým jsou od malička vychováváni. Švédsko tedy může být po boku Německa klasifikováno jako největší dovozce antisemitů údajně z „humanitárních důvodů“.

Ale antisemitismus ve Švédsku nepochází pouze ze strany stále zvyšující se muslimské komunity a neonacistů. Nedávný skandál se týká odhalení antisemitské kauzy ve velmi uznávané nemocnice Karolínské univerzity poblíž Stockholmu. Tato instituce pravidelně uděluje Nobelovu cenu za medicínu. Představitelé Centrum Simona Wiesenthala (The Simon Wiesenthal Center/SWC) napsali stížnost děkanovi nemocnice, když se dozvěděli o otevřeném antisemitismu bujícím mezi lékaři této nemocnice, který byl jejím manažerem ignorován více než rok. Oběťmi byli dva židovští zaměstnanci. Na Facebooku byly také zveřejněny antisemitské komentáře. Situace se vyřešila tak, že pouze jeden z dotyčných lékařů odešel.

Ve Švédsku existuje řada problémů, které vláda nechce řešit. Před švédskými parlamentními volbami norský ministr pro přistěhovalectví Sylvi Listhaug cestoval po Stockholmu a navštívil jedno extrémně násilné předměstí v Rinkeby. Listhaug potvrdil smutnou skutečnost, že ve Švédsku je více než 60 krajně nebezpečných oblastí „no go zon“. Švédský ministr pro migraci reagoval na tuto poznámku zrušením schůzky s Listhaugem.

Švédsko má dlouhou tradici v boji proti Izraeli. Nejznámější švédský poválečný premiér, sociální demokrat Olaf Palme běžně porovnával izraelské akty sebeobrany se zločiny spáchanými německými nacisty. Současná švédská ministryně zahraničí Margot Wallström, která se hlásí k feminismu, také sociální demokratka požadovala o soudní stíhání izraelských vojáků během jejich konfrontace s teroristy z Hamasu na gazansko-izraelské hranici a prosadila roku 2014 jednostranného uznání Palestiny jako státu. Roku 2017 delegace feministek navštívila Teherán, během tohoto setkání s íránskými vedoucími představiteli měly na sobě oblečeny muslimský šátek (hidžáb). Takže to s tím feminismem asi Wallström nemíní tolik vážně, když feministická delegace navštívila Írán, zemi kde jsou práva žen tvrdě potlačována, vlastně hodila všechny íránské ženy toužící po svobodě přes palubu.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Hana Lukešová 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,68 out of 5)
Loading...