21.11.2018
Kategorie: Společnost

Aquarius vs. Itálie, další kolo

Sdílejte článek:

MARIAN KECHLIBAR

Sicilské úřady obvinily posádku lodi z ilegálního vyhazování odpadu do moře.

[ad#textova1]

Aquarius, plavidlo provozované Lékaři bez hranic, má do italských přístavů fakticky zakázaný vjezd, stejně jako ostatní lodi neziskových organizací, které loví migranty u libyjských břehů. Italský ministr vnitra Matteo Salvini vzkázal už v létě posádce Aquaria, že Itálii uvidí „jenom na pohlednicích“ a zatím se na tom nic nezměnilo. Zdá se, že italská veřejnost proti tomuto stavu nic nemá – aspoň soudě dle průzkumů veřejného mínění, podle kterých by Salviniho Lega dostala kolem 32 % všech hlasů.

Loď bez vlajky, která se momentálně nachází ve francouzském Marseille, však tímto nezmizela z hledáčku italských úřadů. Podle deníku Die Welt obvinila policie v přístavu Catania posádku lodi, že v uplynulých letech celkem 44-krát vyhodila v přístavu přes palubu odpady v celkové hmotnosti 24 tun, například hygienické potřeby, oblečení patřící běžencům či zbytky jídla. Část tohoto odpadu měla být infekční. Ze stejného prohřešku viní Italové i další loď, Vos Prudence.

Provozovatelé lodi, Lékaři bez hranicvydali tiskové prohlášení, že se při likvidaci odpadů vždy drželi zákonných standardů a že se ze strany Italů jedná o pokus zabránit další záchraně životů ve Středozemním moři.

Komentář MK: Likvidace lodních odpadů podléhá poměrně přísným regulacím a lodi jsou povinny vést o ní dokumentaci, stejně jako průmyslové podniky na souši. Důkazní břemeno v případě návštěvy inspekce je na straně provozovatelů lodi. Mají-li tedy Lékaři bez hranic pravdu, měli by být schopni příslušné papíry předložit.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor:  

0_Marian_Kechlibar

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...