9.11.2018
Kategorie: Politika

Tak asi přeci jen chceme … ale raději o tom nebudeme hlasovat

Sdílejte článek:

MARIAN KECHLIBAR

Úterní debata poslanců CDU/CSU o migračním paktu měla zajímavý průběh.

minulém článku zmiňovaná diskuse spolkové frakce CDU/CSU o migračním paktu skončila závěrem, že strana bude migrační pakt podporovat. Pár momentů stojí za vypíchnutí.

[ad#textova1]

Rozhodující řeč podle Die Welt pronesl bádenský poslanec Stephan Harbarth, který řekl:

Migrační pakt je v německém zájmu. Německo je hlavní cílovou zemí migrace také proto, že poskytuje zdravotní péči, sociální dávky a vzdělání. Tento pakt má ostatní země pohnout k tomu, aby tyto standardy dodržovaly rovněž, a tím se migrační tlak na Německo snížil.“

Za svoji řeč sklidil Harbarth potlesk, ale z hlediska zájmů České republiky je to spíše na příslovečné prasknutí žilky. Je patrné, že už si Němci uvědomují, v čem je problém: rozdávají příliš mnoho peněz a péče zdarma, což přitahuje masy lidí z rozvojového světa. Ale místo, aby svoji štědrost omezili (což už dávno udělalo třeba Dánsko nebo Norsko), chtějí k přijetí svých standardů přimět i jiné státy, aby v tom nebyli sami.


Odbočka. Upřímně, ten výše zmíněný názor pana Harbartha bych nejraději pošeptal do ucha každému českému poslanci a senátorovi – máte-li, čtenáři, možnost jim to nějak sdělit, budu za to rád.

Harbart není žádný řadový poslanec,  je jedním ze zástupců předsedy frakce Brinkhause a členem celostátního předsednictva strany. Jeho názory mají tedy adekvátní vliv. Říká-li, že smyslem paktu je pohnout jiné země k rozdávačnosti německého rázu, musíme to brát vážně.


Zpátky k zasedání: někteří poslanci pakt kritizovali. Michael Frieser z CSU vznesl řečnickou otázku, kterou jsem zde v Čechách také slyšel mnohokrát: je-li pakt nezávazný, jaký má smysl jej vůbec podepisovat? Zájem o debatu byl očividně velký – celkově se o slovo přihlásilo 25 poslanců, ač byl již pozdní večer a delegace ze Severního Porýní-Vestfálska musela odjet domů.

O skutečných číselných poměrech mezi souhlasícími a nesouhlasícími nemáme představu, protože k hlasování nedošlo. Podle Weltu má s paktem problém zhruba třetina poslanců frakce, odpor je koncentrován zejména mezi poslanci CDU z bývalé NDR. (Saský premiér Kretschmer kritizoval vládu za to, že s paktem nakládá jako s technikálií a neumožnila potřebnou veřejnou debatu.)

Rozruch způsobila na závěr sezení poslankyně CSU Silke Launert, která požadovala tajné hlasování celé frakce k tématu paktu. Poté, co byl její návrh zamítnut (kým? To se v novinách nepraví), se údajně rozzuřila, demonstrativně odešla ze sálu a předtím ještě zakřičela na ostatní: „Pak se nedivte, až tu za tři roky bude sedět sto lidí!“

Což, přeloženo do češtiny, znamená, že se nemají divit, dostanou-li v roce 2021 volební výprask. Aktuálně má frakce CDU/CSU celkem 246 poslanců, ale preference jí poklesly na historické minimum (24,5 %) – být volby nyní, cca 70 z nich by si muselo hledat jinou práci a zbylo by jich kolem 180. To je ještě podstatně více než stovka, ale trend, o kterém Silke Launert mluvila, míří tímto směrem.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: 

0_Marian_Kechlibar

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...