21.10.2018
Kategorie: Společnost

Vyhošťovat se nebude! Nehody se stávají

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK KAŠPÁREK

16. října 2018: Tak všechno je zase OK, jak říkají naši spojenci a my v SMS zprávách. Saúdská oficiální místa se zabitím opozičního novináře nemají nic společného. Tak pravili.

[ad#textova1]

A aby nikdo nepochyboval o upřímnosti tohoto tvrzení, byli na saúdský konzulát a později i do rezidence saúdského konzula vpuštěni turečtí vyšetřovatelé, kterým byla dána možnost hledat biologické stopy, stopy krve a především tělo opozičního novináře. Má to malou chybu na kráse. Před jejich příchodem se do budovy dostavili saúdskoarabští vyšetřovatelé a hned po nich nastoupil tým uklízeček. Pochopitelně, že za těchto okolností nemohli turečtí vyšetřovatelé nic najít. Tady se tragédie začíná proměňovat ve frašku. Díváme se pravdě přímo do očí, ale musíme se tvářit, že ji nevidíme.

Fakta jsou jasná

Chašakdží vstoupil na saúdskoarabský konzulát v Istambulu kvůli chystané svatbě. Jeho snoubenka na něho před konzulátem čekala marně. Chašakdžího chytré hodinky, spojené s telefonem, který nechal u své snoubenky, zaznamenaly výslech, mučení a vraždu. V zájmu objektivity musíme připustit, že existence této nahrávky není zatím prokázána. V osudný den dorazilo na konzulát komando složené z členů královské ochranky a saúdskoarabských tajných služeb. Mezi nimi se také nacházel přední forenzní expert. Toto složení a načasování napovídá, že zřejmě nepřijeli na zdvořilostní návštěvu. O několik hodin později komando odjíždí ve služebních vozech na letiště. Tímto je také záhada zmizelého těla vyřešena. Jiné vysvětlení prostě není možné.

Osvědčená taktika

Saúdská Arábie záhy použila osvědčenou taktiku, kdy nejlepší obranou je útok a hned oznámila, že na jakékoliv sankce ze strany Západu odpoví odvetou. Trump sice pohrozil Rijádu přísným trestem, ale jedním dechem dodal, že nemá v úmyslu zastavit zbrojní dodávky do Saúdské Arábie. Tak jaký přísný trest měl Trump na mysli? Přestane jim posílat filmy s Pepkem námořníkem?

Dvojí metr

Představme si, že by se někde dostavil na ruské velvyslanectví ruský opoziční novinář, který žije v exilu. Zde by se propadl do země a Rusové by přišli se stejnou snůškou odporujících si nesmyslů, jakou nabídli Saúdové. Světové veřejné mínění by je, pod taktovkou elit, roztrhalo na kusy.

Sankce v podobě neúčasti

Západ se žádnými sankcemi vůči Saúdské Arábii evidentně nepočítá, ale na druhé straně nesmí zase tak úplně ztratit tvář. Proto svoji účast na plánované investiční konferenci v Rijádu odvolávají někteří ministři, šéfové bank, investičních společností a významných firem. Jejich neúčast na pouštní konferenci ovšem není pro Rijád zase tak velkou pohromou. Spíš to připomíná házení písku do očí veřejného mínění. Když už jsme na té poušti.

Volné konce

Den před tím, než Turci začali prohledávat rezidenci saúdskoarabského konzula, byl konzul Muhammad Atajhí odvolán do Rijádu. Údajně je na nahrávce slyšet jeho hlas, který nabádá vražedné komando „aby to udělalo jinde.“ Pokud se Atajhí na konzulát už nevrátí, pravděpodobně nebyl poslán jen do výslužby. Mezi komandem byl také plukovník saúdského letectva Mašál Saad. V těchto dnech zemřel při automobilové nehodě v Rijádu. Jak říká můj oblíbený hrdina z NCIS Leroy Jethro Gibbs „někdo tu svazuje volné konce“.

Vyhošťovat se nebude

20.října 2018: Po více než dvou týdnech Saúdská Arábie po stupňujícím se nátlaku mezinárodního společenství přiznala, že Džamál Chášakdží zemřel na její ambasádě v tureckém Istanbulu. Stručné sdělení, kterým se opět vracíme na začátek. Hlava 22.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...