26.9.2018
Kategorie: Společnost

Stát je špatný sluha a zlý pán!

Sdílejte článek:

DAVID FORBELSKÝ

Včera mi stát dal opět pocítit, jaké je mé postavení v něm.

Kdysi dávno jsem si udělal autoškolu. S výsledkem testu a papírem od policajta, jsem nakráčel na oddělení policie, paní si vzala ty papíry, dvě fotky a řekla mi, ať se za dvě hodinky zastavím pro řidičák. Dostal jsem papírovou kartičku vsunutou do plastového futrálku. Po čase nějaká moudra hlava rozhodla, že bych měl mít ten papírek zalaminovaný, tak jsem šel na policii znova, donesl aktuální foto a asi po týdnu jsem dostal řidičák nový. Netrvalo dlouho, a ještě moudřejší hlava rozhodla, že zalaminování nestačí a je potřeba kartička z plastu, tentokrát už to nedělal policajt, ale úřednice na radnici, to už trvalo asi tři týdny a zase jsem měl na průkazu novou fotku.

 [ad#textova1]

Měl jsem nový průkaz, s krásnými hvězdičkami. Fungoval perfektně, jen na hranicích jsem s ním jednou měl problém, když jsem ho zaměnil za občanku a dožadoval se vstupu na chorvatské území. Tak jsme si spokojeně jezdili.

Co čert nechtěl, žena mého srdce, si kdesi přečetla, jak strašný prohřešek je mít tu kartičku déle než 10 let, a jala se zkontrolovat tu svoji. A sakra, za měsíc končí!

S klidným srdcem, a škodolibým úsměvem jsem se šel podívat na tu svoji.

No ano, byli jsme spolu už příliš dlouho. Tak jsem se na magistrát objednal taky.

Paní za přepážkou na mě vybafla, co po ní chci, seřvala mě, že už oba doklady nemám dávno připravené a zdálo se jí, že to z těch okének v peněžence tahám zbytečně dlouho. Pak štěkla, že je řidičák propadlý a že mi ho zbavuje a za trest mi nevydá ani náhradní. Ať si počkám 20 dnů na nový, nebo hned vysolím 700 korun a možná by to do pěti dnů šlo. Jelikož jsem žil v socialismu, vím, že na urychlení věcí není nic lepšího než úplatek, tak jsem ji diskrétně postrčil požadovanou sumu. Jsme ale dál než za Jakeše, úplatek už se jmenuje poplatek a dostanete na něj bumážku.

Fotky nechtěla, stačila jí asi osm let stará z občanky, kterou jí vyplivl systém.

Něco tak protivného a zbytečného jsem už dlouho nepotkal. K čemu je taková výměna dokladu, když ani fotka se nezmění?

Ta ženská prostě reprezentuje stát. Protivný, povýšený a zbytečně buzerující s věcmi, které jsou k ničemu.

Ne, nejsem nepřítelem státu, ta paní mi dala jasně najevo, že stát je mým nepřítelem.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: David Forby ForbelskýFCB

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...