1.9.2018
Kategorie: Politika

Merkelová musí odejít – úplně!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Česká politika vůči Angele Merkelové je ovlivněna tím, že studovala v Československu a má k nám přátelský vztah. Nicméně, pro Evropu je Merkelová symbolem tragické migrační politiky.

[ad#textova1]

Pozice německé kancléřky Angely Merkelové utrpěla velké šrámy. Její obliba v Německu klesla a podle některých názorů, jako zde, bude Německo odchod Merkelové oslavovat „zpěvem a tanci“. V Česku velmi často ve prospěch Merkelové zaznívá od vrcholných politiků názor, že žádný jiný německý politik by se k našemu státu nechoval tak vstřícně jako právě ona. Možná ano, možná ne, ale o tom současná situace v Evropě vůbec není.

Evropa a nejvíce zřejmě Německo je teď pod tlakem důsledků rozhodnutí Merkelové ze září 2015. Kritici, jako právě autor citovaného článku Luděk Frýbort, vytýkají Merkelové, že tak učinila bez souhlasu německého parlamentu, že netrvala na takových „maličkostech“ jako jsou osobní doklady, víza a dovolila nově příchozím imigrantům dostávat peníze místo „ošacení, jídla a nějakého ubytování“.

To je samozřejmě naprostá pravda. Přesto je k otázce odchodu Merkelové z pozice německé kancléřky potřeba doplnit jednu podstatnou maličkost. Bývá totiž „dobrým zvykem“ evropské politiky, že se „zasloužilí“ politici odměňují tím, že jsou „vykopnuti“ směrem vzhůru (viz Vladimír Špidla blahé paměti!), tj. do orgánů EU. V Německu teď zaznívají požadavky na to, aby se předsedou EK stal po volbách do Evropského parlamentu Němec. Argumentuje se tím, že tuto pozici už zástupce Německa nevykonával snad půl století a Německo by si tak tuto pozici i vzhledem k svému dominantnímu ekonomickému postavení v EU „zasloužilo“. Tím se vlastně vytvářejí předpoklady k tomu, aby po případné rezignaci Merkelové na post kancléřky byla tato dáma uvedena do pozice předsedkyně Evropské komise. Německo by se sice Merkelové jakoby „zbavilo“, vliv její osoby na německou a evropskou politiku by však zůstal, možná se ještě umocnil.

Pokud by k tomuto vývoji došlo, tragicky chybná migrační politika německé kancléřky by pokračovala a byla by dokonce zaštítěna nejvyšší exekutivní funkcí EU. Má-li tedy mít odchod Merkelové z pozice německé kancléřky vůbec nějaký smysl v celoevropské rovině, musí odejít nejen z funkce kancléřky, ale nesmí být Německem prosazena „za odměnu“ do nejvyšší exekutivní funkce EU. To ať si jí raději Německo nechá v pozici kancléřky!

Jak je z výše uvedeného zřejmé, odchod Angely Merkelové z politiky musí být úplný a musí vyústit do politického důchodu. Jen tak existuje jistá naděje na to, že Německo změní svou politiku a zatlačí na úplné uzavření námořní hranice EU. Námořní právo, které přikazuje zachraňovat na moři lidi v nouzi, bylo a je primárně určeno těm, kteří se plaví na moři a jsou postiženi nějakou nehodou, způsobenou buď mořskými živly, nebo technickou poruchou. Nemělo by být zneužíváno k „záchraně lidí“, kteří dobrovolně riskují svůj život a nechají se vypustit na moře na člunech. Musí jednoznačně skončit „lovení“ migrantů a jejich dovoz do Evropy. Migranti musí být zachráněni a odvezeni zpátky do země, odkud vypluli, tj. států severní Afriky, Jen to má smysl a povede k tomu, že se námořní cesta zcela uzavře. Nikdo nebude platit za to, že se vrátí do Libye. Bude-li Angela Merkelová dále v jakékoliv pozici exekutivní, ať již německé či unijní, nic takového se nestane, A to je důvod, proč musí odejít do politického důchodu.

 [ad#pp-clanek-ctverec] 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...