11.6.2018
Kategorie: Kultura a tipy

Životní pojistka k hypotéce patří. Proč a kdy ji sjednat?

Sdílejte článek:

Životní pojištění je pro řadu lidí zcela nadbytečné. Mnozí ho považují za výdaj, který zatěžuje rozpočet domácnosti a nic nepřináší. Proč se s ním tedy zatěžovat při splácení hypotéky, kdy rodina už tak má co dělat s pravidelnou měsíční splátkou?


Hypotéka je závazek, kterého se nezbavíte během několika měsíců. Mnozí se s ní potýkají i desítky let. Ve většině případů je hypoteční splátka nastavena tak, aby ji hravě zvládnul pokrýt rodinný rozpočet. Jenže ne nadarmo se říká: „Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.“ Stačí tak málo a vmžiku se můžete potýkat s nevyrovnaným rozpočtem a s chybějícími penězi na zaplacení splátky. Pro takové případy je vhodné mít sjednané životní pojištění.

Životko je oporou rodinného rozpočtu

Životní pojistka pomůže v nepředvídatelných situacích, kdy rodině vypadne příjem živitele. Pojištění ale neoperuje pouze se smrtí pojištěnce, vztahuje se i na další rizika, jako jsou:

  • úrazy,
  • dlouhodobé onemocnění,
  • trvalá invalidita.

Pojistný produkt je pomocnou berličkou, která často stojí za tím, že kvůli zdravotním problémům rodina nepřijde o zastavenou nemovitost.

Životní pojištění vám přinese lepší podmínky pro splácení

Některé banky vám hypotéku nesjednají bez uzavření smlouvy o životním pojištění a smlouvy o pojištění nemovitosti. Životko je nezbytné pro finanční ústavy především:

  • u starších žadatelů o hypoteční úvěr,
  • u klientů s nižší bonitou,
  • u lidí žádajících o hypotéku s vysokou hodnotou LTV.

Uvažovat o ní ale mohou i ostatní klienti, kteří nespadají do výše tří zmíněných skupin. Proč? Kromě toho, že životní pojištění je skvělou oporou, je i výborným vyjednávacím nástrojem o výši úrokové sazby. S životkem máte vyšší šanci na nižší úrok.

Kdy si sjednat životní pojištění?

Kromě životního pojištění a zmíněného pojištění nemovitosti je vhodné si k pořízení vlastního bydlení na úvěr sjednat i pojištění domácnosti a pojištění neschopnosti splácet.

Obě tyto pojistky se sjednávají až při pořízení nemovitosti a úspěšném schválení hypotéky. Avšak životní pojištění je vhodné uzavřít ještě dávno předtím. Pakliže budete o úvěr na bydlení žádat až po čtyřicátém roce, je možné, že vám životko už žádná pojišťovna neuzavře.

Kalkulace pojistky se odvíjí od dvou faktorů, kterými jsou:

  • zdravotní stav klienta,
  • věk klienta.

Kombinace v podobě vyššího věku klienta a zdravotních komplikací by vám v budoucnu mohla přinést nálepku „nepojistitelný.“

Životní pojištění není pouze jedno

V nabídce pojišťoven se můžete setkat se třemi typy pojistky.

  • Rizikové životní pojištění
  • Kapitálové životní pojištění
  • Investiční životní pojištění

Rizikové kryje případné úmrtí klienta. Kapitálové zas ocení ti, kteří chtějí pojištění běžných rizik skombinovat se spořením, a investiční přináší tzv. rezervotvornou část pojistky.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...