8.5.2018
Kategorie: Společnost

O estébáctví

Sdílejte článek:

HELENA VLACHOVÁ

Motto “Odvracej svá ústa od falše a od svých rtů vzdal neupřímnost.” (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Nabytí moudrosti, 4.24)

[ad#textova1]

Jak vidno, už zřejmě neplatí to, co tu platilo. Už zřejmě nejsou zapotřebí žádná lustrační osvědčení, do vysoké politiky pronikli ti, kteří měli co do činění s StB. Přinesli s sebou své praktiky a prochází jim to. Smysl pro nefér hru, ignorování demokratických principů a prosazování zlé vůle.

Znám příběh muže, jehož rodina si vytrpěla své pod komunistickou nadvládou. Dědeček tohoto muže byl živnostníkem, krejčím, po roce 1948 se soudruzi spolu StB této rodině mstili. A to komunisté v roce 1946 slibovali, že živnostníky ponechají. Jenže opak byl pravdou. O tom vypovídá i život zmiňovaného muže. Jeho dětství se neslo ve strachu a obavách. Že bude rodina v noci probuzena estébáky, kteří je pravidelně navštěvovali, vždy jim převrátili byt vzhůru nohama, vyhazovali jim věci ze skříní, ze zásuvek na jednu hromadu a pak odešli. Chlapec trpěl strachem, jak bude moci jít ráno do školy, když se vše změnilo v jeden velký nepořádek, jak najde své učebnice a sešity, když bylo vše naházeno na jednu hromadu. Rodina měla své příbuzné v západní Evropě, proto byla pro soudruhy i estébáky velmi nepohodlnou. Připravovala se na emigraci, ale přišel Listopad 1989 a vše se vyřešilo. Ustaly noční vpády estébáků.

Když se ale podíváme na současnou situaci, jsou důvody, proč se cítit v obavách. Zatímco ještě nedávno platilo, že je pro výkon vládní funkce zapotřebí čisté lustrační osvědčení, toto najednou neplatí. Premiér v demisi nemá vyřešenou svou minulost, pokud jde o jeho spolupráci s StB, ale prezidentu Zemanovi toto nevadí. Opět se opakuji v tom, že nám chybí německá důkladnost. Němci si po válce dali tu práci, aby svou zemi vyčistili od nacistů a jejich konfidentů, u nás toto neplatí. A proto se plácáme v neustálých problémech, vrací se nám, že jsme s komunisty a důvěrníky StB neskončili.

Můžeme se setkat se spoustou dokumentů, pokud jde o druhou světovou válku. Vzestup a pád Adolfa Hitlera je jedním z příkladů. Ale proč tu není víc dokumentů o komunistických zločinech, o StB a jejích důvěrnících? Že by to někomu vadilo? Musí to vadit všem těm, kteří nesou zodpovědnost za stav naší země od roku 1948, což jsou soudruzi, ti bývalí i současní. A k nim můžeme přidat konfidenty StB, kteří tu stále jsou a mají vliv na to, co se u nás děje…

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,83 out of 5)
Loading...