30.3.2018
Kategorie: Kultura a tipy

Zachraňte svůj dům od vlhkosti s kvalitní izolací zdiva

Sdílejte článek:

Vlhkost může v domě způsobit celou řadu nepříjemností. Nejhorší je, když situace zajde už tak daleko, že se na stěnách místností objevují vlhké mapy, které se při nedostatečném větrání rozšiřují a dávají vznikat plísním. Kromě zdravotních obtíží a vzniku nezdravého prostředí může vlhkost natrvalo poškodit i statiku domu. Přitom stačí jen jednoduchý stavební zákrok, který vás ušetří od zoufalé snahy vysušit svůj dům pravidelným větráním a důkladným vytápěním.

Nedovolte vlhkosti prostoupit váš dům

Vznik vlhkosti může mít hned několik příčin. Nejčastěji je však způsobena rozdílem teplot a klimatu mezi vnější a vnitřní částí domu. Pokud není zdivo dostatečně schopné těmto vlivům odolávat, vzniká problém s vlhkostí a plísní. Voda na konstrukci domu útočí z několika směrů. Obvodové zdivo trpí pod přívalem srážkové vody a základy pod zemským povrchem zase přítomností podzemní vody. V obou případech proniká vlhkost do zdiva a nepříznivě ovlivňuje jeho kvalitu. Je důležité začít proti vlhnutí konstrukce domu bojovat včas, dokud je situace ještě řešitelná.

Sanace zdiva je jediným řešením proti vlhkosti

Vlhkost domu negativně ovlivňuje zdraví jeho obyvatel i vybavení domácnosti, zvláště pak elektroniku. Na stěnách jsou navíc nevzhledné skvrny podobné mapám. Omítka začne postupně opadávat a vzniká plíseň. Pokud se nechcete stát pěstitelem bakterií, sinic a řas, vyzkoušejte nejprve řešení v podobě sanace zdiva, která může být přímá, nebo nepřímá. Přímá metoda zabraňuje pronikání vlhkosti do stěny. Nepřímá zase odvádí nežádoucí vodu z konstrukce domu.

Podřezání zdiva vyřeší váš problém trvale

Zatímco nepřímá metoda většinou vyžaduje spíše práce kolem domu, s přímou metodou zasáhnete přímo do stavební konstrukce stavby. Jednou z možností je podřezání zdiva, což je velmi radikální řešení, ale většinou trvalé. Při této metodě do stěny prořezávají spáry, do kterých se vzápětí vloží kvalitní hydroizolace. Čím vyšší kvalitu tento hydroizolační materiál má, tím lepší výsledky se dostaví. Mimo to můžete svoje šance na řešení problémů s vlhkostí zvýšit sanací povrchu zdiva. Ve stavebnictví už existuje celá řada sanačních omítek i těsnících nátěrů. Ať už se nakonec rozhodnete pro kteroukoliv metodu, nezapomeňte reagovat na vzniklý problém včas a vlhkosti raději předcházet, než ji muset později řešit.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...