14.2.2018
Kategorie: Kultura a tipy

Proč se dubový nábytek z masivu těší takové oblibě?

Sdílejte článek:

Nábytek z dřevěného masivu patří k nejsilnějším trendům v interiérovém designu posledních let. Mluví se o jeho dlouhověkosti, ekologičnosti, přírodní kráse, odolnosti i kombinovatelnosti s dalšími materiály. Mezi různými typy dřev hraje dub v naší republice jednoznačně prim.

Z historie do budoucnosti

Oblíbenost dubového nábytku rozhodně není náhodná. Oproti smrku či borovici, které patří k měkkým dřevům, je dub charakteristický svou tvrdostí, a tím houževnatostí, mimořádnou životností i odolností vůči mechanickým poškozením. Staří Slované se těmto dlouhověkým stromům klaněli z úcty k bohu Perunovi, ve středověku se dubový nábytek i podlahy zabydlely na hradech a zámcích. V dnešní době se z hlediska kvalitního dřeva jedná o nejvýznamnější druh dřeviny na celé severní polokouli.

Nekonečné možnosti využití

Dubový masiv si najde uplatnění jak v domácnosti, tak v exteriéru. V porovnání s mnoha jinými dřevy totiž mimořádně dobře snáší změny počasí a ani vlhkost se na něm významně nepodepíše. Nejčastěji jej ovšem najdeme v obývacích pokojích, jídelnách a ložnicích. Díky vysokému obsahu tříslovin ve dřevě se dub dokonce výborně hodí na výrobu sudů. Pokud chcete zavést dubový masiv do vaší domácnosti a nevíte, odkud začít, vyzkoušejte komodu masiv dub. Pro ty, jimž se tento honosný kousek nábytku zdá příliš nákladný, se vyrábí i typ s masivní přední částí a korpusem z odolné dřevotřísky, který splňuje nároky na příjemnou cenu i dobrou kvalitu.

Nádech luxusu v kombinaci s přírodní atmosférou

Precizně zpracovaný dubový nábytek vypadá jednoduše nádherně. Upoutá nejen svou barvou s teplým tónem, ale především výraznou kresbou, díky níž si do domácnosti vnesete kousek přírody. Každý jednotlivý model je unikátem s vlastním charakteristickým odstínem a jedinečnými linkami, které nelze napodobit. To platí obzvláště pro tzv. divoký dub, nebo také dub sukatý, honosnou odrůdu, jejíž kresba na světlém podkladu je obzvláště výrazná, protkaná přírodními suky. Současně dubové dřevo působí velmi čistě a elegantně, což z něj činí ideální surovinu do moderní domácnosti. Z povrchových úprav dubu nejvíce sluší olejování a voskování přírodními surovinami, ale můžete si pořídit i nábytek lakovaný.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...