1.2.2018
Kategorie: Společnost

Tragický vývoj vzdělanosti českých deváťáků

Sdílejte článek:

CPOS

Tradiční komparativní výhoda České republiky (vysoká plošná vzdělanost mladých lidí) rychle bere za své.

[ad#textova1]

V úrovni čtenářské gramotnosti již jsme pod průměrem zemí OECD. V matematice a přírodních vědách sledujeme volný pád. Viz grafy.

Nejedná se přitom o podfinancování systému. Výdaje českých daňových poplatníků na školský systém naopak rostou. Pokud přepočteme výdaje na jednoho žáka, nárůst je ještě markantnější.

Příčinou je tedy nekoncepčnost, ztráta základních vzdělávacích hodnot, potlačování matematiky/přírodních věd a rozličné ideologické projekty odvádějící školství od základního poslání – vzdělávat.

Koneckonců strmý sestup přímo navazuje na „revoluční změnu vzdělávání ministryně Buzkové” a tzv. Rámcové vzdělávací plány.

Není důvod předpokládat, že se trend poklesu vzdělanosti českých žáků v matematice a přírodních vědách obrátí. Současná politika ministryně Valachové tento problém vůbec neřeší, naopak dělá aktivní kroky k potlačení výuky jakožto hlavního cíle vzdělávací soustavy. Lze proto očekávat prudší pokles výsledků českých žáků v dalším měření v roce 2018.

Vyzýváme českou společnost, školy, školské asociace, politické strany, média a v neposlední řadě daňové poplatníky k diskusi: Co má umět průměrný český deváťák; Jak toho dosáhnout; Jak zastavit velmi negativní trend; Jak je v tomto duchu dobře/špatně alokováno 140 miliard plátců daní (56.000,- Kč odvádí na školství průměrná česká rodina).

Centrum pro občanské svobody se bude těmto otázkám věnovat.

[ad#pp-clanek-ctverec]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...