23.1.2014
Kategorie: Společnost

Ukrajina umírá za EU. Nebo nás předstihli a bojují za holý život?

Sdílejte článek:

PETR FOJTÍK 23|01|2014

 

Ukrajinci vidí jen vyšší západní životní úroveň. Naivně zároveň věří, že sociální Evropská Unie ochrání obyčené lidi před nenažranými, zkorumpovanými politiky. A před kmotry. Před mafií. I z Čech už je jeli podpořit naši soukromí eurovyjednavači Schwarzenberg a Kocáb. Škoda, že jim tam v Kyjevě na tom náměstí Svobody neřekli, jak to v Unii chodí doopravdy. Třeba by se pak Ukrajinci tak nesnažili.

 

[ad#hornisiroka]

 

My tu ekonomiku máme alespoň trochu přizpůsobenou. Těžký průmysl kolaboval postupně. Dnes už se politici zviditelňují jen kolem nějakého Paskova.

 

Ale, co budou dělat na Ukrajině za pár let? 80% jejich ekonomiky se odehrává na Donu. Samé doly, ocelárny hutě. Energeticky náročné tak, že by to neutáhl ani další Temelín.

 

Už dnes mají nezaměstnanost 8%. Co budou dělat, až by po vstupu Ukrajiny do Unie Rusko snížilo dovoz z Ukrajiny? Až bude Rusko znovu chtít “férové kapitalistické” ceny za plyn a ropu? A kdo asi bude chtít v Unii ukrajinské potraviny?

 

Demonstrujícím se nelíbí politická zvůle. Jenže, i kdyby nakrásně zvítězili, nic lepšího je nečeká. Nikdo se nezmění. Mafie zůstane mafií. A politici, kteří se po odstavení komunistů, utrhli ze řetězu, jsou také všude stejní.

 

Ono se totiž asi toho v budoucnu moc nezmění. Nevěřím v nějaký zásadní hospodářský růst v EU. Nevěřím, že se bude snižovat nezaměstnanost. Nevěřím, že bude ubývat chudoby. Nevěřím, že se nůžky mezi bohatými a chudými nebudou stále více a více rozšiřovat.

 

Naopak, myslím, že se bude zvyšovat nespokojenost, frustrace, projevy násilí.

 

V tom už je Ukrajina dále než my. My důvěřujeme zatím oranžovým odborářům…

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...