26.12.2017
Kategorie: Politika

Vánoční poselství Miloše Zemana: Babiš dobrý, Sobotka špatný, já nejlepší kandidát … hlavu vzhůru!

Sdílejte článek:

COM

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých ohlasů z české mediální scény a sociálních sítí k vánočnímu projevu presidenta Miloše Zemana.

[ad#textova1]

Prezident Zeman opět ve vánočním poselství nemluvil o hodnotách a zásadním směřování naší země, ale o běžných provozních záležitostech české politiky. A ani o Vánocích nevydržel nepodpořit Andreje Babiše.

Miloš Zeman říká, že skončila blbá nálada ve společnosti. Věřím, že je to pravda. Zároveň se ale obávám, že blbou náladu vystřídalo ve společnosti napětí. A přispívá k němu pravě i Miloš Zeman svým chováním. Jednou bude vzpomínán jako prezident rozdělovatel.

***

Miloš Zeman nikdy nevypíše předčasné volby. Bylo by to prý výsměchem občanům, kteří šli k řádným volbám. Nepřeji nikomu být v opozici, ale demokracie určitou opozici potřebuje, řekl Zeman.

***

Nerad hodnotím projevy svoje, natož cizí… V projevu prezidenta Miloše Zemana nezazněla jediná myšlenka, která by mi utkvěla v paměti a se kterou bych mohl třeba i polemizovat. Miloš Zeman neumí sdělovat pozitivní poselství a předávat pozitivní energii. Není to jeho přirozenost. Ve svatoštěpánském projevu několikrát popřel sám sebe. Při hodnocení české politické scény není nestranný a objektivní a ani se o to nesnaží. Dokáže sice kladně hodnotit výsledky vlády, aby v další větě dal průchod zášti vůči Bohuslavu Sobotkovi. Mluví o nedostatečném vyjednávání po volbách,kterému svými ukvapenými kroky v podstatě zabránil. Nevím, můžeme-li mu věřit kategorické odmítání předčasných voleb. Protimigrační rétoriku, kterou ostatně sdílím, mohl změkčit výzvou k solidaritě s trpícími. Celkové hodnocení: žádné překvapení.

***

Souhlasím s prezidentem Zemanem v kritice rekordně nízkých investic ve státním rozpočtu a rekordního množství státních úředníků. Škoda, že to stejně silně jako ODS neříkal do očí A. Babišovi při přípravě jeho posledních čtyř rozpočtů, které pak bez mrknutí oka podepsal. Mohlo to být pak aslepoň trochu jinak.

Přiznejme si ale, že prezidentův letošní projev nebyl nejhorší… S řadou věcí musí člověk souhlasit, byť zrovna není prezidentovým fanouškem (odmítání kvót na migranty, připomenutí úspěchů naši republiky, apelování na národní hrdost a vlastní rozum). Na to, že to byl v tomto funkčním období Zemanův vánoční projev poslední, mi nicméně chybělo zhodnocení jeho pěti let v úřadu. Co se mu povedlo, co nikoliv, co stihl a nestihl, atd. Prezident rád hodnotí ostatní, letos měl začít u sebe.

***

Na jeho vánočním poselství byly zajímavé dvě věci. Jednak to, jak sevřenou pěstičkou hrozil, že nevypíše předčasné volby. Komu to vlastně bylo adresováno? Andreji Babišovi, který používá hrozbu předčasných voleb jako beranidlo na ostatní politické strany, aby tolerovaly jeho vládu, popřípadě s ním šly do koalice? S přihlédnutím k paktu Babiš/Zeman asi těžko.

Vzhledem k tomu, že ostatní politické strany se předčasných voleb víceméně bojí, šlo o gesto, jako svého času používal Mao Ce-tung. Stručně řečeno, když se v západních médiích začaly objevovat informace o jeho špatném zdravotním stavu, nechal se Mao vyfotit, jak plave přes Žlutou řeku. Jinak řečeno, sevřená pěst jako symbol vitality, která vizuálně zahání mortalitu.

***

Tvrzení, že volby byly zmanipulovány zahraničními rozvědkami, je ubohé. Blbá nálada skončila, nemáme se za co stydět. Zdvihněme hlavu, buďme sebevědomí, spoléhejme na svůj rozum, nenechme se manipulovat Českou televizí, vzkázal prezident.

[ad#pp-clanek-ctverec] 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 2,59 out of 5)
Loading...