6.12.2017
Kategorie: Kultura a tipy

DRFG Medical s Davidem Rusňákem otevírá lékárenskou síť: Na zdraví!

Sdílejte článek:

Rudolf Matějka v DRFG Medical může zužitkovat rozmanité zkušenosti, které nabyl v devadesátých letech, kdy vybudoval firmu, která byla schopna plně zhotovit software pro lékárny Mediox. Firmu v roce 2003 odprodal německému lékárenskému velkoobchodu PHOENIX, kde Rudolf Matějka figuroval až do roku 2013. „Po seznámení s Davidem Rusňákem a jeho investiční skupinou zaměřenou na fondy a dluhopisy jsem neváhal přestoupit do DRFG a začal budovat divizi s vlastní lékárenskou sítí. V Davidovi jsem našel partnera, který je pro mě ohromnou autoritou,“ říká Rudolf Matějka.

Po společných diskuzích si DRFG dala za cíl být trojkou v oblasti lékárenského prostředí. Momentálně DRFG Medical spravuje 15 lékáren. Konkrétně se jedná o tato města: Sokolov, Louny, Kamenice nad Lipou, Moravskou Třebovou, Městečko Trnávka, Brno, Uničov, Troubelice, Ostravu Porubu, Prahu, Litoměřice a Kladno. Velmi cílevědomým krokem je touha do konce roku vlastnit 25 lékáren v České republice. Vyjednávání není vždy snadné. Je třeba najít a oslovit vhodné lékárny a domluvit se na odkupu. Jedná se o časově náročný proces, kde úskalí číhá na nepřipravenosti prodávajícího.

DRFG Medical se zaměřuje na lékárny se samoobslužným prodejem, v zajímavé lokalitě a s větší prodejní plochou. Ne vždy je nutné otevřít takovou lékárnu v nákupních centech. DRFG Medical našla zajímavá místa pro otevření svých lékáren např. v nemocnicích.

Současným trendem dle recenzí u pacientů je samoléčba. Lidé nechtějí chodit k lékaři s triviálním problémem, o kterém ví, že jsou schopni ho samoléčbou vyřešit. Proto si zákazníci sami informace zjišťují a produkty vybírají. Je třeba upravit prodejní lékárenskou plochu dle možnosti rozsahu nabídky a výběru. Lékárna by měla splňovat hlavní kritérium a tím je výběr lokality. Což nutně nepředstavuje velké město, neboť velká města jsou často zahlcena množstvím různorodých lékáren. Ideálním příkladem je menší obce o 3 500 lidí, kde nijak významně nehrozí konkurence v podobě otevření své lékárny.

Konkurenční výhody lékáren na zdraví

„Skladování léků je náročné na finance, a tak se malí lékárníci raději nechají zavážet několikrát týdně. Tím se vyhýbají i následkům častých změn v cenách. Buď by kvůli zlevňování museli prodat naskladněné léky se ztrátou, nebo by museli mít velmi dobré vztahy s prodejcem, aby jim cenu kompenzoval,“ míní Rudolf Matějka. Zde DRFG Medical vidí jednu ze svých největších konkurenčních výhod.

Další zásadní výhodu DRFG Medical našla v dlouho opomíjené konzultaci mezi magistry a zákazníky. Síť lékáren Na zdraví chce také pomoci obézním lidem s nadváhou. K realizaci tohoto cíle se DRFG spojila s MUDr. Martinem Matoulkem ze Všeobecné fakultní nemocnice. Téměř v každé lékárně je k dispozici nutriční poradce a ochotně radí všem zájemcům ohledně redukci váhy. V lékárenských sítích, kde DRFG Medical disponuje většími prostorami, probíhají nekomerční semináře s lokálními lékaři, kde hlavními tématy jsou např. Léčba chronické bolesti, poruchy spánku, problémy s trávením atd. O tyto workshopy je obrovský zájem a poptávky často převyšují kapacity školících prostor.

Novinkou je také vlastní řada výrobků. „Ve spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským a Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze pravě vyvíjíme první doplněk stravy na podporu hubnutí, tzv. very low calory diets, který se již na vybraných pacientech testuje,“ pochvaluje si Rudolf Matějka. DRFG Medical chce tyto produkty představit trhu ještě letos před Vánoci a bude je nabízet nejen v kamenných lékárnách, ale také v online verzi.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...