28.10.2017
Kategorie: Společnost

Zimní knajpička aneb neznalost jazyka neomlouvá…

Sdílejte článek:

J. FRANĚK

Jak lépe začít den než s Mišíkem „..-kafe a cigareta poránu..“, a k tomu si třeba otevřít Bazoš. A hle, co nevidím? „Zimní gumy Omskina..“ – ruská licence slovenského Matadora, dvě za 200,-Kč.

[ad#clanek-respo]

Noo – dovoluji si uvažovat: Ruskyje gumy iz Omska? Vot i što, kde jinde by měli vědět co je to zima, nebo snad ne?

Během dopoledne zavolám, leč prodejce se kroutí, omlouvá: -Víte, já tam zapoměl napsat že jsou tak na přívěs. Ony jsou totiž jen do 140 km/h. A na dálnici prý dost špatné…

Majitelé přiblblých (čti „prestižních“) zahraničních křápů mi prominou hurónský smích. Jen do 140 km/h? Nojo, no.

Tak mám nové gumy, centimetrové špalky mě snad z mého lesa bez problémů vyhrabou. Nemohu uvěřit, DVĚ STĚ za takové gumy?

No, smějte se Feldám, po libosti, snobíci. Leč popravdě, nepotřebuješ-li denně jezdit stovky kilometrů po dálnicích, na místní popojíždění stále s obrovským přehledem nejlepší auto u nás. Kde všichni ti módou posedlí „SUV“ machříci ve svých strašlivých, naprd elektronikou nabitých dvoutunových tancích zoufale hrabou, já jedu. Spolehlivost neskutečná, ceny dílů k smíchu…

Ale vždyť co. Ve čtvrt na čtyři doma, vyndat gumy, jen malej předkrm kocourum a odchod do lesa. S dřívím končím v šest. Skoro tma, tfuj. Urvanej našrot. Kdoví proč, nějak mi nedalo a vyndal váhu, to by bylo abych aspoň něco nezhubl, přece. A hele! Sám nevěřím, po pouhém měsíci „dřevařského běsnění“ se prasečích 115 smrsklo na pouhých 110kg. A to zima ještě ani nezačala..

Leč jakkoli fyzicky vyřízen, nevím co se to děje, takhle hezky se necítil ani nepamatuju. A tak, neb si řádně zasloužil, vytahuji z lednice Braníčka. A z police Rum, žejo… A usedám do své venkovní „knajpičky“.

Hmm.. Nic moc. I když žádná kosa není, přece jen, pohodu si představuji jinak.

Nedá se nic dělat, léto holt skončilo. Uklízím slunečník, židli, stůl zimu přežije. A přesunuji se do „hospůdky“ vnitřní.

Naštěstí již v létě, po již dostatečně probraném de-facto zrušení hospod socany (a dobře jim tak, hezky se jim to vrátilo), vyklidil přístavek, trošínku ho polepšil, a s předstihem vytvořil posezení na časy zimní. Čtyři místa, možná i pět, to v tomhle zapadákově bohatě stačí. Nevypadá to úplně jako u prasátek, vymalováno, nová podlaha, obrázky, petrolejka…

Bývalé skladiště má výhodu ve vcelku velkém okně, kterým můžeš koukat přes roh lesa do pole, zviřátka se pasou, a tak.

Pohodička. Nefouká sem, dým z cigárek má přirozený odtah na půdu, sedim, mlaskám si, civím na srnčí stádečko, na jednom koleni kocourka Šediváka, na druhym kočičku Piškvorka, stará máma Moše se válí bokem.

A pak mě napadne hokus pokus: v dnes už bývalém skladišti se vyskytuje rovněž kazeťák Aiwa, odněkdy z devadesátého? V Suše byl na dílně, tady po léta ve skladišti, hmm, ten už po těch bezmála třicíti letech v mrazech-vedru-vlhku asi nepůjde. No co. Stlačíme čudlik..?

No hele! Nekecej! Ono to hraje!!! Pravda, pouze mono, hlasitost jde ovládat v módu potichu – nahlas – vůbec, hraje jen jedna bedna, ale..? Navíc je v něm stařičkej Wabi Ryvola, kterýho nahrál kdysi v osmdesátejch bráška na Petynce přes mikrofon, boha… Ježíšku, je tohle vůbec možný? Jen tak se zasnít…

Jasně, měníme, když už muzika tak ať.. – aneb King Crimson, ..- Said the straight man to the late man.., aneb I Talk to the Wind.. – to ne, úžasný, kdo to kdy slyšel v poslední době, kdo kdy vůbec, jejda, co já mám stařičkejch kazet, a jakejch.. – shit, nechápu, jak jen dneska může kdo poslouchat ty úděsný sračky v rádiích..? Eh.

Bože můj.. – jasně že ona „nekuřácká normalizace“, kterou předvedly „golfové elity“ vůči normálním lidem byla odporná prasárna. Jenže, přiznejme si, kdyby se tak nestalo?

Objevujeme snad zničeho nic to dávno ztracené, nacházíme náhle věru zvláštní nuance v těch našich upachtěných žitíčcích? Začínáme se opět po mnoha letech znova učit „propadat se“ do jiných světů, ve kterých jsou nám nejrůznější tatrmani, úřady, prachy, všechny ty kariéry, náckovští šéfové a reklamou vnucované šmejdy dosti k smíchu? Tak jako všechny ty komančovské sračky tehdy? Možná…

A že to koblihářské idioty stojí miliardy, a to jen v prvním plánu? Dobře jim tak.

Bude hůř, soudruzi…

Nicméně temnota nakonec vítězí, přesunuji se tedy k „compostu“, a kuk na zprávy – cožpak nám dnešek přinesl nového?

A hele. Prý že se exbratr Kalousek náramně čílí nad „příklonem k východu“. Sice nevím k jakému, jestli snad v souvislosti s Okamurou k Japonsku, na Fiji či kam, ale nemohu si pomoci, dočista mě onen hoch rozveselí: tak on se náš oblíbený maskot rozčiluje nad příklonem k východu? Vždyť právě on by měl jásat, mávátky mávat! Provozní chemik z maloměsta, tamtéž významný EU-Guru a „megaekonom mezinárodního formátu“, pohříchu však prostoduchý ťulpas neznalý jediné cizí řeči krom lámané Ruštiny, tak ten by snad měl být za každičký posun na východ vděčen, nebo ne?

Vot, kto znajet, kaněšno, továryšč naš…

Nechci být hnusný, ale když jsem se po devadesátém konečně dostal ven, bylo pro mne poněkud šokujícím zjištění, že každý idiot, blb ze suparmarketu, od pumpy a tak, zcela plynně komunikoval anglicky. V Německu? Rakousku? Dánsku? Norsku? Ve Švédsku? Proč?

Že jsou v našem pidiburanově jazyky problémem je po letech komančistického temna jasné. Bohužel. Ale chce-li někdo do parlamentu, do vlády? To by snad měla být jasná povinnost, domluvit se alespoň (!!!) jedním cizím jazykem, nebo ne? 50% zedníků se dnes domluví…

Že jsme hrdí čecháčkové, a že na jednání máme překladatele?

Sorii, hoši a děvčátka. Česká Megatelevize by měla při svém neuvěřitelném rozpočtu mít asi dost dobré překladatele, není-liž pravda. A viděli jste kdy jakýkoli trochu odborný dokument? A byl-li jak napotvoru z Vašeho oboru, netrpěli přitom trošínku rozpaky? Jakýsi humoristický pořad, nebo prostě idiotština? Jaký blb to překládal, probůh?!!

O ostatních televizích či médiích obecně radši nemluvě.

Kdepak. Ani nejlepší absolvent filosofické fakulty, z nichž se překladatelé s oblibou rekrutují, prostě z logiky věci nemůže znát ony tajnůstky toho kterého oboru.

„Rotate“ holt není vždy a všude „točit se“, žejo…

Je to, vážení, obrovský průser. Budu-li si chtít se zahraničním kolegou z oboru vyměnit jakékoli poznatky, názory, nejlépe pak takzvaně „u piva“. Slušně se tomu říká pracovní oběd či večeře. Jak to říci.. – právě tam se dělají kontakty, tam si buduješ vliv, porozumění…

Bude-li mi to muset kdokoli překládat, jsme úplně jinde. Deformace informace, to je tak staré…

U nás? Vzpoměňme si na socigénia Sralbotku, který se „strašlivou cizí řečí“ pokusil promluvit v Bruseli jednou, jedinkrát. Výsledek? Bezuzdnou srandu si z něj poté týdny dělali i žáčci mateřských škol, zvali jej na výuku… A ten uměl, byť brněnským dialektem, alespoň vykoktat „dobrý den“. Co chtěl kde „vyjednávat“ bechyňský génius?

Kdejaký imbecil se dnes zašťiťuje slavnou EU. Jak že se bez ní neobejdeme.

A když pak dojde na jednání, zjistíme, že všichni „odpovědní“ jsou vlastně bratranci, příbuzní, kteří rovněž nevědí ani prd. Jejich jedinou kvalifikací je zase a dokola jen to, že se „s ministrem dobře znají“. Kámoši od piva, dcerušky, švagři, coury třetího řádu… Dobře se na ministériu žere, to jooo….

A že celá ta jednání pak mají v gesci bezejmenní tajtrlíci odněkud z údržby, kteří jediní cizí řeč znají..? Co čekáš za výsledek?

Pro Krista pána, už.

No nic. Dost. Vážení čtenáři, řekněme si to na rovinu: proč marníte čas rozčilováním se nad volbami? Vždyť je to jak u Cimrmana.. – debil – blbeček – debil – blbeček.. – jen v poslední lavici dva blbečkové vedle sebe. Manželce odredovaného šéfa „superinteligentních Pirátů“ se prý přezdívá „Kněžka Chaosu“… Ježyšy.

Fuck off. O davu je levice. Čtete Pravý prostor? Serte na ně. Starejte se sami o sebe, buďte sami sebou. O tom je pravice.

Nevzdělaní idioti ať už zprava či zleva se o Vás nepostarají. Těm jde jen o to, kolik si nahrabou pro sebe, o ničem jiném všechna ta „zásadní povolební jednání“ nejsou.

Sorry.

Pěknou sobotu všem aneb Gutšábes!

[ad#pp-clanek-ctverec]

franek

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...