9.9.2017
Kategorie: Ekonomika

Dánský novinář Jens Høvsgaards: Na podmořském plynovodu pod Nord Stream pod Baltem se angažovali a angažují agenti KGB a Stasi

Sdílejte článek:

CATHOLIC OBSERVER

Kauza podmořského plynovodu Nord Stream se v českých zemích netěší zvláštní publicitě, a lze se právem domnívat, že řadě českých politiků a už vůbec značné části české veřejnosti se může zdát jako nesouvisící příliš s českými zájmy. Jenže opak je pravdou, a tu potvrzují nálezy zejména dánského investigativního novináře Jense Høvsgaarda.

 [ad#clanek-respo]

Úvodem stručné vysvětlení: Nord Stream je podmořský plynovod pod Baltem z Ruska do Německa, minoucí všechny další země kolem Baltu: Baltské státy, Polsko a skandinávské státy. Umocňuje už tak dnes 90% závislost Německa a nejen Německa na ruském plynu zvláště tím, že výše jmenované státy pomíjí, a takt fakticky směřuje proti jejich zájmům, zejména pak proti Polsku. Není proto divu, že právě v Polsku se Nord Stream těší obrovské pozornosti jak medií tak i veřejnosti. O Høvsgaardenových odhaleních referuje řada polských medií – samozřejmě nikoliv těch ostře protivládních nebo vlastněných Němci. Jedno z nich podává portál www.niezalezna.pl provozovaný teamem novin „Gazeta Polska“, a prakticky ve stejmém znění i portál www.wpolitice.pl i polská televize (TVP). Jako nejstručnější avšak nic nevynechávající předkládám v překladu článek z Niezależné titulovaný „Senzační zprávy z Dánska. Za Nord Streamem stojí agent KGB a Stasi!“:

Dánský investigativní novinář, Jens Høvsgaard, ve své knize „Spionerne der kom ind med varmen” informuje, že na propagování a stavbě plynovodu Nord Stream byli anebo jsou dále angažováni agenti KGB a Stasi. V pozadí se objevuje vydírání a korupce.

Ukazuji, jak Kreml a Gazprom v čele s Putinem a bývalými agenty Stasi a KGB podmazávali a vydírali politiky a další rozhodující osoby na ministerské úrovni v takových zemích, jako Švédsko, Finsko, Německo nebo Dánsko. Je to špinavá hostorie! – řekl autor knihy v in-terview se servisem „Business Alert“. (pozn. překl.: Originál celého interview v angličtině viz zde)

Během novinářského pátrání Jens Høvsgaard zjistil, že současný ředitel Nord Streamu, Matthias Warnig, byl agentem Stasi v NDR a tajným agentem v Západním Německu. Minulost Vladimíra Putina tajemstvím není. Dánský investigativní novinář však zjistil, že špiony KGB bylo pět z šesti prezidentů Gazpromu.

Putin i Warnig (bývylý agent Stasi, a nyní výkoný ředitel Nord Streamu – red.) jsou staří známí, kteří spolu pracovali za dob studené války v Drážďanech (kde byl tehdy Putin rezidentem KGB – pozn. přek.). Když potřebovali získat na stavbu povolení, zverbovali dávné kolegy z tajných služeb a použili několik špionážních technik, aby vyvinuli nátlak a mohli vydírat politiky a členy civilních služeb v zemích, na tomto projektu angažovaných – hovořil investigativní novinář.

Přestože geopolitická situace od r. 2009 doznala zásadní změnu, dle názoru dánského investigativního novináře sestava, která za plynovodem stojí, je neměnná.  Aby Nord Stream i Gazprom získali povolení ke stavbě nové větve instalace, mají používat hrozby a úplatky.

Novinář alarmuje, že část vůdců z Dánska, Švédska či Finska jsou bývalými agenty podplacení lobisté.

Bývalý švédský premiér Göran Persson je ve věci Nord Streamu nyní dobře placeným lobistou, totéž bývalý finský premiér Paavo Lipponen. Jak první Nord Stream, tak i Nord Stream 2 jsou registrovány v obci Zug ve Švýcarsku, a vedení se skládá z těchtýž lidí – odhalil.  

Z perspektivy Západu byli v r. 2009 r. Putin a Rosja obyčejnými partnery. Když takové země, jako Polsko a Ukrajina nebo baltské státy neustále zbytek Evropy varovaly před záměry Putina, jenž plyn používá jako politickou zbraň, nemnoho západních vůdců to vzalo v úvahu – poznamenal investigativní novinář.

Potud citováno „Niezależna” (česky „Nezávislá” – pozn), v originále. A podobně píše i Wpolityce.pl s titulem „Novinářské pátrání odhaluje temnou pravdu o Nord Streamu – úplatky, ruská tajná služba a německý ochranný deštník“: 

Čtenářům, vládnoucím německým jazykem na toto téma Nord Stream 2 překládám velmi rozsáhlý analytický článek Jörga Himmelreicha z 1. srpna, nazvaný „Nord Stream 2 – ein fragwürdiges Pipelineprojekt (česky „pochybný projekt“ – pozn. překl.) – Deutsche Heucheleien“ (česky „německá pokrytectví“ – pozn. přek.) ve známém švýcarském denníku „Neue Zürcher Zeitung“.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,78 out of 5)
Loading...