26.8.2017
Kategorie: Historie

USA vymazávají vlastní minulost: vše co připomíná Konfederaci, musí pryč. I lidé

Sdílejte článek:

EVA SVOBODOVÁ

Orwellovská vlna přepisování historie zasáhla nejen pomníky, ale i lidi. Televizni stanice ESPN stáhla moderátora ze zápasu univerzitní ligy, protože má stejné jméno jako jižanský generál Lee.

[ad#clanek-respo]
 .
Ano, jeho jediná vina je, že se jmenuje stejně jako momentálně nenáviděný jižanský generál – Robert Lee. Televize sice prohlásila, že je ostuda, když se tímhle musí zabývat, ale ustoupili nátlaku a udělali to stejně. Prý to bylo „kolektivní rozhodnutí“.
620132_article_photo_rbtnmyl_900x

Reportér Lee není ani jižan, ani běloch a jeho příjmení je nejspíš transkripce jména asijských předků. Li. Má smůlu, stal se obětí kolektivní nenávisti.

Nic nového. Třeba za Pol-potových Rudých Khmerů se v Kambodži popravovali lidé, kteří nosili brýle. Připomínali intelektuály.

Každého kdo si myslí, že kontrolování historie skončí jakmile fanatici strhnou všechny sochy válečníků Konfederace a kolonialistů, čeká drsné překvapení. V USA se už do hledáčku dostal Thomas Jefferson (vlastnil otroky) a v Austrálii teď třeba zrušili svátek připomínající připlutí první anglické flotily v roce 1788.

620132_article_photo_zoej1tb_900x

Historický fakt bude vymazaný stejně, jako musel Winston Smith v Orwellově románu „1984“ donekonečna přepisovat staré novinové zprávy, které neodpovídaly ideové linii vládnoucí strany.

„Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. “ George Orwell, 1984

Jak píše Martin Gust: Tady nejde o budování lepší přítomnosti, je to projekce politické korektnosti do minulosti. Trestají se tak historické postavy za to, že nesdílely moderní světonázor.

[ad#pp-clanek-ctverec]
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...