27.7.2017
Kategorie: Politika

Evropská ultimata

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Tak jsme dostali ultimatum…. Nebo něco podobného. I když s jiným názvem. Protože ultimata se už v moderní, zeleně-pokrokové a generově-multikulturní Evropě přece neposílají. Dostali jsme „odůvodněná stanoviska“. Evropská komise je rozeslala do Prahy, Varšavy a Budapešti a dala nám, tak nějak lidsky a citlivě lhůtu jednoho měsíce na reakci.

[ad#clanek-respo]

Pokud komise odpovědi ze zmíněných hlavních měst do měsíce nedostane, anebo pokud poskytnutá vyjádření nebudou uspokojivá, hrozí nám žaloba u unijního soudu. Ten by pak mohl rozhodnout o jednorázové vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než země své povinnost začnou plnit.

Eurokomisař pro vnitro, jakýsi Dimitris Avramopulos, který tuhle neomalenost právě vyhlásil, dal současně mediím jasně najevo, že uspokojivou odpovědí, „by byla jen změna přístupu země k migračním kvótám.“

Ze zprávy není úplně jasné, kde bylo tohle ultimátum, pardon, „odůvodněné stanovisko“ vyhlášeno. Předpokládám, že v Mnichově. Němci řízená 4. říše by přece měla tak nějak ctít tradice a zachovávat kontinuitu, že…

A jako z udělání, téměř současně s jemným a láskyplným projevem Avramopulosovým se vyžvejkl i místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans. Taky k těm východním buranům. Konkrétně k Polsku. Na paškál si vzal jeho reformu soudnictví (mimochodem řádně a demokraticky schválenou polským parlamentem). Jeho ústy (nikým nevolená) Komise konstatovala, že polské úřady nereagovaly na obavy, které vyjádřila v prvních dvou doporučeních. A že proto nezbývá, než poslední výzva k nápravě. S termínem stejným. Měsíc. Pokud se polská vláda nenapraví, a nadále bude pokračovat v „systémovém ohrožení právního státu v Polsku“, je prý komise připravena okamžitě aktivovat mechanismus podle článku sedm smlouvy o EU, na jehož konci by mohlo být až odejmutí hlasovacích práv..

Myslím, že podobným jazykem s námi, zeměmi na východ od Říše,  od dob Leonida Iljiče Brežněva nikdo nemluvil. A nevidím ani důvod, proč by nadále měl. Už vlastní hrdost a sebeúcta by měla vést každého slušného politika u nás, i v ostatních dotčených státech k tomu, aby se vůči podobným praktikám rázně vymezil. O zástupce Polska a Maďarska strach nemám. Ale co ti naši?

I když, blíží se volby. Sledujme proto naše politické předáky obzvláště pečlivě. Za tři měsíce máme, alespoň pro jednou za 4 roky, trumfy v rukou my.

[ad#pp-clanek-ctverec]

vylicil

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...