11.7.2017
Kategorie: Společnost

Pomáhají a chrání. Koho?

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

Kontroly na vodě jsou už fakt na palici. Pivo třeba k vodákům vždycky patřilo. Tak teď už se nesmí. Ten trend je jasný. Kontrolovat, sankcionovat, zakazovat. To je stručně řečeno postup silniční hlídky. Zkontrolují, dají dýchnout, nahlásí a následně vám někdo zakáže řízení vozidla.

[ad#clanek-respo]

Podobně to probíhá na vodě. Zkontrolují, dají dýchnout, nahlásí a následně vám někdo odebere průkaz vůdce plavidla. Pokud je to plavidlo motorové, tak to ještě beru.

Ale před pár dny jsem se dozvěděl, že dýchal tatínek, který vezl manželku a dvě malé děti asi 15 metrů od břehu na šlapadle! Už samotný fakt, že nesmíte na šlapadlo s alkoholem se mi zdá trochu přitažený za vlasy. Ale řekněme že můžete narazit do plavce a točí se vám tam nějaké pohonné kolo. Něco jako malý kolesový parník.

Ale když jsem o víkendu zhlédl reportáž jedné komerční televize, jak jsou naší udatní, silní a chrabří strážci pořádku důslední a dávají fouknout i veslařům na pramici, tak to už je i na mě trochu moc. Těm se nemůže odebrat průkaz vůdce plavidla, tak nám bylo sděleno, že jim aspoň hrozí pokuta 100.000,- Kč. Tak kde to žijeme? To už bude potenciálně nebezpečný každý, kdo po jednom pivu tlačí dětský kočárek, káru s věcmi, nebo prostě vedle sebe vede kolo. Možná by pro policii stála za zvážení i kontrola jednoho veslaře gumového člunu na rybníku u Nového Veselí. Pravděpodobnost, že dotyčný něco do balónku nafouká, vidím poměrně vysokou.

Ten další krok už bude logický – samozřejmě že plavec nebude smět vstoupit po vypití piva při obědě do vody. A nakonec dojde i na ty chodce. Začne se předpisem mimo obec, podobně jako s reflexními pásky. Ty šrouby se přitahují pomalu, ale jistě.

Ale především na tohle mají jít peníze z mých daní na policii? Když vám vykradou barák nebo auto, tak jediné, co policie v drtivé většině případů udělá, je, že sepíše protokol. Tím to končí. Že by něco vypátrali? Nebo že by dokonce vůbec pátrali? Navíc vám to dají na služebně dost sežrat, co tam vlastně otravujete. Z policie se těmihle šaškárnami s veslaři na pramici stává sbor komiků. Když už máme v zákonech takovéto pitomosti, tak nemusí snad policie dokazovat, že má “inteligenci” na úrovni politiků. Ale hlavně to jsou totálně vyhozené peníze.

Když někdo způsobí nějakou újmu pod vlivem alkoholu, tak mu to stejně pojišťovna spočítá při vymáhání peněz za ošetření poškozeného, nebo náklady na opravu věci. A je jedno, jestli řídil, plaval, šel, nebo se prostě pral. Zodpovědnost si nese každý sám. Policie může působit preventivně aby k tomu nedocházelo.

Ale je potřeba rozlišovat jaké důsledky může způsobit opilý řidič auta, nebo veslař na pramičce. A s jakou pravděpodobností něco způsobí. A podle toho pak nasazovat preventivní policejní práci. Kontrolou opilosti na pramicích pomáhají policisté komu? A chrání koho?

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...