20.6.2017
Kategorie: Společnost

Americký student, kterého KLDR nedávno propustila z vězení v kómatu, zemřel

Sdílejte článek:

COM

Americký student Otto Warmbier, kterého Severní Korea po téměř půldruhém roce propustila z vězení s vážně poškozeným mozkem, zemřel. „Je naší smutnou povinností oznámit, že náš syn, Otto Warmbier, dokončil svoji cestu domů. Obklopen svojí rodinou zemřel dnes ve 14:20,“ říká se v z prohlášení, které zveřejnila rodina v pondělí. Americký prezident Donald Trump v reakci na smrt studenta označil KLDR za brutální režim.

[ad#clanek-respo]

Dvaadvacetiletý Otto Warmbier se minulý týden v úterý vrátil do Spojených států, kde byl hospitalizován. Severokorejští představitelé podle listu The Washington Post americkým diplomatům řekli, že onemocněl botulismem, což je závažná paralyzující nemoc způsobená otravou, která může zapříčinit smrt. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu, z něhož se dosud neprobral.
.
Lékaři z univerzitní nemocnice v Cincinnati, kteří provedli první podrobnou prohlídku mladíka po příletu do vlasti, ale zjistili, že má vážně poškozený mozek. Jeden z lékařů novinářům na tiskové konferenci řekl, že Warmbier utrpěl „značnou ztrátu mozkové tkáně ve všech částech mozku“. Podle lékařů student nereagoval na slovní podněty a nevnímal okolí. Příčina jeho stavu nebyla známa, příznaky botulismu však nejevil, uvedl lékařský tým.
.
Studentův otec Fred Warmbier v reakci na zjištění lékařů uvedl, že pro zacházení Severokorejců s jeho synem není žádná omluva. „Jsou brutální. Nelze v tom hledat žádný smysl… V případě mého syna Otta překročili hranici,“ řekl v rozhovoru s televizí Fox News, během něhož popsal, jak o svém synovi během jeho zadržování dostávali protichůdné informace. Student zemřel v pondělí v univerzitní nemocnici v Cincinnati. „Strašné trýznivé zacházení, kterého se dostalo našemu synovi v rukou Severokorejců, bohužel nutně nemohlo mít jiný konec, než tak smutný, jaký dnes zažíváme,“ uvedla rodina. Ve vězení strávil 17 měsíců, z čehož byl prý více než rok v kómatu.
.
Warmbier byl zadržen loni v lednu kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu. O dva měsíce později dostal trest 15 let těžkých prací za protistátní činnost. Deník The New York Times s odvoláním na vysokého amerického představitele napsal, že Washington nedávno obdržel tajné zprávy, že Warmbier byl ve vězení opakovaně bit.
.
Nabízí se otázka: Pošle soudruh Vojtěch Filip svým přátelům do KLDR blahopřání k boji proti americkým válečným štváčům?

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...