30.11.2013
Kategorie: Společnost

Dobře mi tak …

Sdílejte článek:

PETR ZÁVLADSKÝ 30|11|2013

…  neměl jsem si pouštět televizi. Včera jsem to udělal zase, i když vím, že sledování televize může zabíjet, škodí v těhotenství, způsobuje neplodnost, může poškodit Vaše sperma, škodí Vám i lidem ve Vašem okolí, sledovači televize umírají předčasně a všelijak tak podobně, jak nás Ministerstvo zdravotnictví varuje.

 

[ad#hornisiroka]

 

První jsem se dozvěděl, že od Nového roku 2014 se bude platit DPH 21 % i z pozemků, na kterých byste eventuálně chtěli postavit svůj domov. Jakkoliv se zdá, že pozemku opravdu hodnotu postavením domu přidáte, ona se bude platit i z pozemku, na kterém není vůbec nic, než tráva a několik myších děr. Zvýšení ceny bydlení bude ve výši desítek tisíc za garonku a až stovek tisíc korun u rodinného domku. Skoro je mi líto Krtečka, protože takovou věc neustojí. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

Na jiné stanici mluvila paní Markéta Šichtařová (teda páni, ona online vypadá ještě lépe, než na fotkách!) o tom, že stát zatloukl další hřebík do rakve hospodářského růstu tím, že vykrádá resort stavebnictví, který je obvykle tahounem ekonomiky. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

Na třetí stanici vidím jen poplašné zprávy o tom, kdo komu zase zakroutil krkem, ustřelil palici, brutálně znásilnil, spálil děti, vystřelil ničivou raketu, koupil 5 000 Scudů, obohatil uran, vyhlásil džihhád, zlostně požadoval nošení burky, item zakazoval používání Vánočních stromů, protože jej uražejí v jeho víře. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

Dozvěděl jsem se, že proexportní opatření ČNB, která si vytiskla 200 mld. nekrytých CZK a nakoupila za ně nekrytá Eura a US dollary se nějak minulo účinkem, protože například tuzemský vůz Škoda výrazně zdražil. Takže proexportní intervence ČNB znamená, že exportní vozy Škoda nebudou levnější, ale dražší? Nu to je opravdu pozoruhodný makroekonomický impulz!

 

Dále jsem si povšiml, že v základnách komoditách už dávno nejsme soběstační, většinu věcí dovážíme, počínaje ropou až po mrkvičky, hovězí, čokokoládu, prezervativy, mléko, hadry, česnek, brambory, skleničky, elektroniku. Všechno dovážíme. Takže to proexportní opatření znamená v českém překladu: všechno, drazí blbové, bude dražší. I kdyby to byla jen ta blbá ropa, ta se přeci promítá do všech cen jako první. Kdyby ten syčák Singer v televizi řekl: „se*e nás, že spoříte, se*e nás, že ještě máte nějaké prostředky, zdražíme vám život až na hranici existence“, kruci, řekl bych, že má kule. Ale on je nemá. Je to jen zbabělec technokratické moci.

 

Co dělat, kurz měny devalvuje. Co to vždy znamená? Kupní síla úspor se sníží o hodnotu intervence, spíše s časovým přesahem, jak už to tak u umělých ekonomických nástrojů bývá, resp. velikost dluhů se relativně sníží. No, pravda, dluh pana Nováka se sníží v ekvivalentu poklesu ceny měny (viz dovozy). Ale lépe bychom se měli otázat, komu to prospěje nejvíce. Pochopitelně největšímu dlužníkovi. A tím je bez pochyby Česká republika. Žádný pan Novák nedluží bilióny korun. To opatření ČNB tedy nezvažuje dopady na jednotlivce, ale jen na konkrétního dlužníka, Stát. On to někdo, někdy v budoucnu, zaplatí. ČNB nám (a to dokonce verbálně) vzkázala: „zadlužte se, kupujete, utrácejte, protože lépe už bylo, hlavně nespořte, protože máme moc Vám úspory znehodnotit“. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

 

Na dalších třech kanálech byl příjem chráněn heslem. (Tedy, nedalo práci jej prolomit jen obyčejnou kombinatorikou, resp. sociálním inženýringem. Co asi blbec stiskne jako první, co potom. Měl jsem to na třetí pokus.) Ale za tu námahu to nestálo. Nevysílali informace, ale proletariátský kaviár = hovadiny a pseudopříběhy pro nakrmení davů. Kdysi v římském pojetí moci: Chléb a hry. Dnes jen virtuání reality typu Vyvolených. Chce se mi napsat Vy-volové (aktéři i producenti). Pseudoživoty, psudosituace, závist, stastné chvění nereality. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

Jan Kraus měl na červené pohovce ex-viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Nechtělo se mu říci (ze solidarity) na plné pecky, že krok pana Singera byl absurdní, nesmyslný a kontraproduktivní. Na dotírání moderátora, který zalitoval ztráty hodnoty své mzdy, poněkud připustil, že část její reálné hodnoty ztratil. Samozřejmě, že kurzová intervence ČNB sice je do jisté míry proexportní, ale zároveň řekl: „Nedělal bych to, protože jde jen o odsunutí důsledků do budoucna, ekonomiku to nepodpoří, ekonomicky uvažující lidé neskočí na tu zkratku, že když utratí všechny úspory, nebo se zadluží, ekonomika vzroste. Majetní lidé drží majetky jinde a ti na hraně existence nemají dostatečné vzdělání o funkci peněz, takže efekty odplynou do zahraničí.“

 

A nakonec vlastně připustil argument moderátora, že člověk, který žije od výplaty k výplatě, je smýkán mocí a nemá šanci se bránit, ani volbami, ani jinak. I když se nadchne pro socialisty, ve výsledku sklidí jen pohrdání mocných.

 

Jakýsi senátor podal Trestní žalobu, že rada ČNB takovou zakázku dostala od jistých osob s tím, že odměny nebudou bezvýznamné. Děsím se toho, že to klidně může být pravda. Zaklel jsem a přepnul na jiný kanál.

 

Na tomtto kanálu plynula jedna reklama za druhou, jak báječně si lze půjčit peníze na věci, které nepotřebujete. DomaCredit, ProfiCredit, PůjčSiCokoliv, protože „máš právo to mít“. VánoceKredit, MasoKredit, SadoMasoKredit.

 

Na posledním kanálu říkali, že komunista Filip měl takovou podporu poslanců, že se stal místopředsedou PS PČR. Žaludek se mi obrátil.

 

A už je ten článek moc dlouhý, abych hovořil ještě o novém Občanském zákoníku.

 

Raději jsem to vypnul, protože bych se mohl dovědět, že Křemílek s Vochomůrkou zemřeli a na Vítkově se za ně bude konat tryzna. A pak dostanou vyznamenání in memoriam.

 

Neměl jsem si ten šílený nástroj vůbec pustit.

 

[ad#velkadolni]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...