14.11.2013
Kategorie: Historie, Kultura a tipy

Pavlík Morozov: Mimořádně odporný příklad komunistického udavačství

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER 14|11|2013

Udal vlastního otce a bolševici z něj udělali hrdinu. Řeč je o Pavlíku Morozovovi ze vsi Gerasimovka na západní Sibiři. Ten se údajně narodil před 95 lety 14. listopadu 1918 a za vzor byl později v neblahé éře socialismu dáván i našim dětem. Jak hnusné, vždyť komunisté povýšili na ctnost nejpodlejší formu udavačství a ničili duše těch nejmenších.

 

[ad#hornisiroka]

 

Dobře si to pamatuji, i nás na základní škole někdy v sedmdesátých letech touto báchorkou otravovali. Soudružka učitelka nám četla příběh o hrdinném sovětském pionýrovi – chytrém Pavku Morozovovi, který patřil k nejlepším žákům ve třídě, byl pionýrem a miloval socialismus. A tak udal vlastního otce za to, že zatajil před sovětskými úřady obilí, které měl ukrýt někde v lese. Ve skutečnosti se jednalo o to, že pokud by je rodina Morozovova odevzdala do státních sýpek, zemřela by hlady. Ale bolševiky zfanatizovaný čtrnáctiletý Pavka za to udal vlastního otce, který skončil v gulagu. Nelze se divit, že v zájmu přežití nebohé rodiny zabil mladého udavače vlastní děda.

 

 

Potud oficiální sovětská propaganda. V osmdesátých letech minulého století, v éře Gorbačovovy perestrojky, však jeden ruský novinář do Gerasimovky zajel a zjistil, že pionýr v roce 1932, kdy byl Pavka zavražděn, v této vesnici neexistoval a hoch nemohl patřit k nejlepší žákům ve třídě, protože byl retardovaný. A také ho podle jedné verze nezabil děda, nýbrž agent NKVD, protože hoch nikoho neudal a naopak hlídal skrýš s obilím. Inu, skoro jako zpravodajství rádia Jerevan.

 

Ale ať to bylo, jak to bylo, nejhnusnější na celé záležitosti je, že komunisté povýšili na ctnost podlé udavačství a nutili malé děti donášet na vlastní rodiče ve stylu práskačství nadevše. Nelze se divit, že zásluhou takové výchovy vyrůstaly z lidí morální zrůdy. To je další důkaz zločinnosti komunistického režimu.

 

Daleko morálněji a lépe řeší tuto citlivou oblast výchovy křesťanství ve čtvrtém přikázání, „cti otce svého a matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.“ Tím se neříká, že děti si mají brát vzor s rodičů, kteří se tak nějak nepovedli, ale mají si jich vážit proto, že jim dali život.

 

[ad#velkadolni]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,64 out of 5)
Loading...