20.3.2017
Kategorie: Ekonomika

Podnikatel politikům o EET a zákazu kouření: Investovali jsme, pracujeme i 18 hodin denně. Máme vše vyhodit a zavřít?

Sdílejte článek:

COM/PPOS

Michal Urbánek psal všem politickým stranám dopis ve znění:

“Dobrý den, píši svůj úhel pohledu k EET a totálnímu zákazu kouření v pohostinství.

[ad#clanek-respo]

Jsem zaměstnaný na hlavní pracovní poměr a jako vedlejší činnost, spíše koníček, provozuji menší music bar v Praze. Bar je po rekonstrukci 2 roky a je dělaný aby uspokojil jak nekuřáky, tak i kuřáky. Na okraji Prahy si nemohu vybírat komu vyjít více vstříc, zde je každý host, dobrý host. Nájem a všechny výdaje z něčeho člověk platit musí. Účetní si řádně platím a daně odvádím. Ale s mojí snahou ve věku dokázat něco i více, než být pořád zaměstnanec, se pomalu loučím. V poslední době přicházím o svou vizi, že je lepší pracovat více, aby člověk měl zákonitě více.

Zpátky k baru. Od listopadu máme kvůli EET pokladní systém Rychlá Pokladna od firmy OnePub, který pořád kolabuje. Náš podnik to stálo velké peníze a firma za 4 měsíce není schopná náhrady. Ale účtenky prostě poslat musíme, takže posíláme (co to jde)… Nechápu sice proč, moje výdajové faktury v účetnictví by mi stejně nedovolili šidit příjmy. Abych doma neupekl náhodou domácí bábovku a nechtěl ji hostům prodat za pár korun?

Každý náklad navíc je pro nás zátěž, ale to nikdo z hostů jen tak nevidí. Ok, ustáli jsme a holt když nevyjdou peníze z podnikání, musí člověk sáhnout na výplatu ze zaměstnání, aby se mu sny nerozplynuly a investice nevytekly kanálem. U podnikání si udržet i vztah je skoro nadlidský úkon, když pracujete 18 hodin denně.

No a pak přijde zákaz kouření… Náš bar je rozdělený. Chodí k nám jak nekuřáci tak i kuřáci a všichni spokojeni. Máme novou výkonnou vzduchotechniku. Bar je umístěn 2 patra do podzemí v rodinné zástavbě. Dokážete si představit co nastane až začne platit tento zákon? Mohu to asi rovnou zabalit, protože buď nás zavře hygiena za rušení nočního klidu po 22:00, anebo že ponecháme na černo kuřáckou místnost (kam nekuřák nemusí ani vstoupit). To budeme už jen doufat v neudělení likvidačních pokut? A to jen proto, že vy politici jste ztratili lidský způsob jednání, naslouchání a úctu k službě lidu?

Návštěvnost v pohostinství je klesající a obzvláště pak v barech. Nejsme herna ale music bar, kam si lidé chodí po práci odpočinout a popovídat si. Máme velkou škálu nealko moštů z místních regionu, třídíme odpad, k hostům se chováme slušně. Investovali jsme nemalé peníze do rekonstrukce a vzduchotechniky, byli jsme zákonem nuceni investovat dalších 12 tisíc do pokladního systému. A najednou pro výmysl nesmyslného zákona bez výjimky pro kuřácké místnosti máme vše zahodit a zavřít? Proč? Protože Vy jste ztratili s lidmi kontakt a nerozumíte jim?

Děkuji za přečtení názoru, hezký den. S pozdravem Michal Urbánek”

Poznámka: Senátoři navrhli Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Návrh podepsalo 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivo Valentou…

[ad#pp-clanek-ctverec]

ZDROJ: papayapos

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,72 out of 5)
Loading...