14.1.2017
Kategorie: Ekonomika

Hotovost je opět pod palbou

Sdílejte článek:

MARTIN VLACHYNSKÝ

Nad “dobou cash” se smráká po celém světě. Nejdříve na jaře oznámila ECB, že do roku 2018 končí s produkcí 500-eurové bankovky. Údajně proto, že bankovka pomáhá v “nelegálních aktivitách”. Zda mezi nelegální aktivity patří i snaha uchránit svůj majetek před problémy finančního sektoru banka neupřesnila.

[ad#clanek-respo]

Americké dolary s denominacemi 1000 a více dolarů opustily trh již před půl stoletím (zůstávají v platnosti, ale kolují už jen v rukou sběratelů). Kanada zastavila výrobu “tisícovky” před několika lety, Singapur stopl “desítce” (hodnota téměř 7 000 eur!) před dvěma lety a tak jako Poslední Mohykán velkých bankovek zůstávají singapurská (Singapur spravuje i maličkou Brunej měnu 1: 1) a švýcarská “tisícovka” . Austrálie v listopadu dokonce oznámila, že zvažuje ukončit výrobu stdolarovky. Ze Švédska opakovaně letos přicházely hlasy, že země je připravena přejít na bezhotovostní ekonomiku.

Pokud neleží na účtech v bankách (které je zlikvidují a vymění za menší denominace), zrušené bankovky dále fungují v oběhu. To v takové Indii se do toho pustili v listopadu zhurta. Tamní státní monopolní producent peněz 1,3 miliardě lidí nečekaně ze dne na den zrušil platnost 1000 (cca 14 eur) a 500 rupiových bankovek, které tvoří většinu hodnoty (86%) tamní hotovosti. Bez prokázání původu (což není jednoduché v zemi, kde většina lidí funguje v šedé ekonomice) bylo možné změnit v krátké době jen asi 55 eur hodnoty bankovek. Šestina lidstva na několik dní přestala normálně fungovat a rychle se snažila vyšmelit neověřené bankovky. Nekonečné řady v bankách, šarvátky, rabování a miliony lidí, kteří přišli o peníze. Pokud vám to připomíná komunistické Československo v roce 1953, přemýšlíte správně.

Finále katastrofálního roku pro hotovost se odehrálo ve Venezuele. Země, která se stala laboratoří špatných ekonomických politik a v posledních letech zažila asi všechny ekonomické katastrofy, které se dají představit, se rozhodla zneplatnit bankovky nejvyšší hodnoty 100 bolívarů. Mimo jiné i proto, že díky hyperinflaci má tato “nejvyšší” bankovka hodnotu asi tři eurocenty. Revoluční republika sice bankovku zakázala, ale jaksi nestihla dodat jí novou náhradu (s denominací 10 000 bolívarů). Nižší denominace se během pár hodin v bankách utratily a zemi zase jednou na pár dní zachvátily nepokoje, když zoufalí obyvatelé nevěděli, co mají s plnými peněženkami neplatných papírů dělat.

Nedejte si namluvit, že “doba cash” je vhodná pouze pro drogové dealery a daňové spekulanty. Zašít životní úspory do matrace je samozřejmě hloupost. Ale hotovost má významnou bezpečnostní funkci v životním plánování každého jednotlivce. Přenesením celého svého finančního života do banky nad ním prakticky ztrácíte plnou kontrolu. Peníze v bance nikdy nemáte uloženy, vždy jí je jen půjčujete. Jste její věřitelem. Bezhotovostní ekonomika vám nedává možnost vystoupit ani jen s částí svých finančních aktiv z rizika kolapsu konkrétní banky, či celého bankovního systému. Před monetárními experimenty se nebude dát ujít a vaše soukromí bude v rukou jiných. Myslete na to i v roce 2017, když vás zase někdo bude přesvědčovat o výhodách bezhotovostního světa.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Martin Vlachynský

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...