27.12.2016
Kategorie: Společnost

Kdo má právo tvořit seznamy?

Sdílejte článek:

TOMÁŠ HAAS

Kdo upozorňuje na vážné věci, má právo tvořit seznamy, vzkazuje na Hrad prominentní lidovec. Jiní hovoří o cenzuře a šmíráckém exhibicionistovi.

[ad#clanek-respo]

Poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka řekl, že prezidentovo prohlášení souvisí se zákonem, který dává zpravodajským a bezpečnostním složkám větší pravomoci ke kontrole internetu. „Rizika zneužití jsou samozřejmě vidět, otázka je, kde najít vyváženou hranici mezi tím, co je důležité pro národní bezpečnost a co už je nepřípustný zásah do soukromí občanů.“

Pan Hovorka to asi neví, ale tu hranici již máme vytyčenou v Ústavě. Ostatně neznalost, nebo možná absolutní disrespekt k Ústavě, je zřejmě v KDU/ČSL něčím rozšířeným: Místopředseda KDU- ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík obavy prezidenta Zemana nesdílí. „Pokud někdo upozorňuje na servery lživé ve velmi vážných věcech, má svobodné právo tvořit své seznamy.”

Pro informaci pánů lidovců:

Ústava České republiky

Hlava I.
Článek 3.
Součástí ústavního pořádku České republiky je Listina základních práv a svobod.

Oddíl druhý
Politická práva
Článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.

Svoboda tisku a svoboda projevu jsou pokud vím podstatné náležitosti demokratického právního státu.

A tady se vrátím k textu Ústavy:

Hlava první

Článek 9.
(2) Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná.
(3) Výkladem právních norem nelze oprávnit odstranění nebo ohrožení základů demokratického státu.

Součástí ústavního pořádku České republiky je Listina základních práv a svobod.
Článek 1
Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

Nejsou tyto hranice čitelně a jasně stanovené? Mohou být základní práva občanů v době míru, v době, kdy nehrozí invaze cizího státu omezována v rozporu s Ústavou?

Mohou být zrušena plošně, bez soudního příkazu, který by byl odůvodněn konkrétním podezřením z trestného činu anebo jiným konkrétním důvodem, a určením místa a předmětu pátrání bezpečnostních orgánů?

Ano, právo si doma vytvářet nějaké seznamy, jakkoliv paranoidní, má každý občan, každý soukromý subjekt.

Ale to právo, právo vytvářet seznamy a dokonce je používat pro akce proti těm, koho do takového seznamu vloží, nemá stát.

Ani nemá stát právo na to, aby se za tím účelem spojoval se soukromými subjekty a spolupracoval s ním na represi “nebezpečných” a “protistátních” projevů českých občanů a podnikatelských subjektů a aby bez konkrétního soudního povolení plošně “monitoroval” jejich komunikaci.

Veškerá kritika prezidentova vánočního poselství, která na něho útočí pro údajnou podporu Babiše a jeho hodnocení ekonomiky, je mělká a bezpředmětná, bez ohledu na to, jestli je pravdivá, nebo ne, pokud pomíjí prezidentovo prohlášení:

“Nepřeji si, aby se Ministerstvo vnitra stalo novodobým Koniášem a nepřeju si, aby nějaký pornoherec už dnes sestavoval seznamy nepohodlných internetových serverů.”

Je povrchní a vzbuzuje otázky o schopnostech kritiků, protože právě tato část projevu je pro budoucnost našeho státu a našeho národa klíčová a je daleko důležitější než celý zbytek projevu.

Prezident možná nemá pravdu v jeho hodnocení ekonomiky, možná nemá pravdu v mnoha jiných věcech, ale má pravdu v jednom – ukázal, že je státníkem, který ví, kde a v čem nám hrozí největší nebezpečí.

A tím není letošní či budoucí schodek státního rozpočtu.

Dokonce jím nejsou ani EET.

To vše jsou věci napravitelné, věci které může dát do pořádku, nebo alespoň začít dávat do pořádku příští vláda, pokud k tomu bude vůle.

Pokud ale zavedeme cenzuru a naše ministerstvo vnitra se stane tím “novodobým Koniášem”, o kterém hovoří prezident, pak je vážně ohrožena samotná podstata naší svobody a demokracie. A možná nenávratně, nebo alespoň na dalších dvacet či čtyřicet let. Že to je možné je nejlépe vidět právě z toho, že znovuzavedení cenzurního úřadu a plošné monitorování komunikace občanů je dnes, pouhých 26 let od chvíle, kdy jsme si mysleli, že to jsou věci, kterých jsme se navždy zbavili, na agendě našeho parlamentu a hrozí, že je vládní většina ANO, ČSSD a KDU prosadí.

A pokud se navrátí, pak odpadnou překážky a zábrany a je možný návrat všeho dalšího co si pamatujeme z dob nesvobody.

 

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Tomáš Haas

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...