17.12.2016
Kategorie: Společnost

Potom já vás svléknout

Sdílejte článek:

VÍTĚZSLAV DOBEŠ

Že jsou naši současní zákonodárci opravdovým výkvětem inteligence, dostatečně prokázali všemi svými dosavadními kousky – od zákazů, příkazů, likvidačních pokut, až po všechny báječné registry. Nyní si po čase opět vzali na mušku naše zdraví.

[ad#clanek-respo]

Senátoři projednávají novelu zákona, která by měla umožnit lékařům ze zahraničí, aby v tuzemských nemocnicích mohli ihned pracovat bez znalosti českého jazyka a příslušnou zkoušku v češtině skládali až po několika měsících. Lékařů je totiž opravdu málo; stále odcházejí na Západ za lepším.

Je pro tuto exotickou zemi celkem příznačné, že se problémy řeší nikoli jednoduše, nýbrž nelogicky až pitomě. Normální řešení – dobrý plat pro kvalitní doktory – je v Česku nemyslitelné. Jéje, to by přece plebs, který volí podle hesla „ať sousedovi chcípne koza, kterou já nemám“, nepřenesl přes srdce. Jen si představte tu hrůzu: doktor by měl mnohem, ale opravdu mnohem víc než nějaký jeliman, který si v supermarketu kupuje desítku k sekané ze sóji ve slevě, přičemž jeho nejoblíbenější kratochvílí je státem organizované bonzování.

Pokud senátorský návrh projde legislativním procesem, máme se na co těšit. Nedivil bych se, kdyby někoho z parlamentních kašparů napadlo povinně přidělit na každou kliniku k zahraničním lékařům tlumočníka z příslušného jazyka, aby vůbec bylo možné domluvit se s pacienty. To by však mohlo být – při větším počtu zahraničních lékařů – organizačně náročné. Proto navrhuji raději používat staré dobré překladače. Použití této metody ošetření či vyšetření slibuje v ponurých nemocnicích spoustu zábavy, a přestože by někdo tu a tam kvůli špatnému překladu či nepochopení třeba zbytečně umřel, bylo by to plně v souladu s neoficiální doktrínou současného Česka (vše pro masy, jednotlivec ať drží hubu a krok).

Takže co třeba takhle? „Já být váš doktor pro tento váš obtíž. Vy říkat, jak se dnes máte. Jestli vy mít nějaká omezení, vy exact popsat. Potom já vás svléknout. Vy pít líh a dýmat? Já děkovat vaše vláda, že v tomto lokalita muset pracovat. Dobrý den!“

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Vítězslav Dobeš

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...