12.9.2016
Kategorie: Ekonomika

Tento systém bude rozmetán v hyperinflačním požáru

Sdílejte článek:

PATER TENEBRARUM

Profesor Hans-Hermann Hoppe, jeden z nejradikálnějších a podle našeho názoru nejzajímavějších žijících obhájců rakouské školy, skutečný obhájce volného trhu a svobody, se zúčastnil semináře ve Vídni, během nějž vystoupil s přednáškou organizovanou Obchodní komorou Rakouska, kterou jsme měli možnost navštívit. Slavnostní místnost, kde se přednáška konala, byla již v minulosti svědkem přednášek Ludwiga von Misese a Friedricha Hayeka, takže místo této události bylo jistě zvoleno správně.

[ad#clanek-respo]

Profesor Hoppe je emeritním profesorem ekonomie na University of Nevada, Las Vegas, významným spolupracovníkem Ludwig von Mises Institute, zakladatelem a prezidentem Společnosti pro vlastnictví a svobodu a bývalým editorem Journal of libertariáni Studies.

Profesor Hoppe je obvykle spojován s rothbardovským křídlem rakouské ekonomické školy a je jedním z nejkonzistentnějších a nejpřesvědčivějších obhájců anarchokapitalismu. Tématem přednášky bylo „Jak stát způsobuje ekonomickou krizi a neumí se poučit ze svých chyb, a ve snaze ukončit krizi způsobuje ještě větší ekonomické krize v budoucnosti“, proto většina z toho, co řekl, bude našim čtenářům povědomá.

Již v minulosti jsme citovali Hanse-Hermanna Hoppe, zejména v souvislosti s jeho tvrzením, že mainstreamová ekonomie tak extrémně podporuje etatismus, protože stát si v podstatě podplatil většinu této profese. Je snadné podplatit makroekonomy, protože ve skutečně svobodné společnosti by sotva našla většina z nich uplatnění (protože by neexistoval stát „provádějící politiku“). Jen intelektuální velikáni by mohli doufat v zaplacení soukromým sektorem — zbytek by musel dělat něco produktivního.

Chceme rychle projít většinu důležitých bodů, kterých se profesor Hoppe v přednášce dotkl a zprostředkovat náš osobní dojem z něj.

Začal zmínkou, že prakticky všichni mainstreamoví ekonomové, mnozí z nich držitelé Nobelovy ceny nebo ti, o kterých se říká, že by měly být, nedokázali předpovědět tuto krizi. Jen na okraj s humorným podtónem uvedl, že ačkoli je Paul Krugman cvok, přinejmenším má tu slušnost tento fakt přiznat. Krizi nepředvídali ani úředníci FEDu, od jeho prezidenta dolů, ani nikdo jiný v obrovském státním aparátu, o kterém se předpokládá, že „řídí“ ekonomiku.

Zadumaně poznamenal, že stejní lidé, kteří nedokázali předvídat krizi a kteří v mnoha případech hráli významnou roli při jejím vytváření, jsou nyní pověření nalezením cesty z ní, což je čistě absurdní. Uvedl, že typickou reakcí ekonometrie je žádat více peněz, aby mohli zdokonalit své modely. Tvrdí, že pokud by mohli mít jen více času a více peněz věnovat modelování, nakonec by zjistili, co vedlo k problému. Rakušané byli jedni z mála, kteří opravdu předvídali krizi, i když nemohli předpovědět její přesné načasování. Je to paralela s krizí v 30. letech, kterou Ludwig von Mises i Friedrich Hayek stejně předvídali.

Potom následovalo objasnění monetárního aspektu krize — politiky levných peněz a úvěrů, které umožnily boom, ze kterého rezultuje následný pád. Protože přednáška byla součástí semináře, který byl zaměřen na úvod do principů rakouské ekonomie pro studenty a laiky, věnoval Hoppe čas i zabřednutím do teoretických aspektů, které by měly být čtenářům tohoto blogu známy, jako například zásadní rozdíl mezi úvěrem založeným na úsporách a úvěrem vytvořeným ze vzduchu. V základech prezentoval stručný nástin rakouské teorie hospodářského cyklu.

Pak upozornil, že recept, který úřady používají při jejich snaze vypořádat se s prasknutím bubliny je stejný jako ten, který vytvořil předchozí cyklus. A jedinou odpovědí jsou opět levné peníze a deficitní spotřeba.

V následné části otázek a odpovědí vyjádřil profesor Hoppe svůj pesimismus pokud jde o budoucnost, vzhledem k tomu, že centrální banky s jejich monopolem na tištění peněz a souvisejícím bankovním kartelem nemají žádnou motivaci ubírat se jiným směrem. V důsledku toho bude podle něj současný peněžní systém nakonec rozmetán v obrovském hyperinflačních požáru, ačkoli připustil, že to může ještě nějakou dobu trvat (při otázce kdy reagoval „Dávám současnému systému tak dalších deset až patnáct let“, což podnítilo tazatele k reakci: „Tak dlouho?“ Souhlasíme s opatrností profesora v předpovídání přesného času — i sovětský systém se udržel několik desetiletí).

Poznamenal, že moderní důchodové programy založené na průběžném financování jsou v podstatě pyramidové hry a přirovnal je k Madoffovu podvodu. Nakonec se rozpadnou jako všechny takové programy.

Také řekl, že naneštěstí existuje na základě historické zkušenosti málo důvodů očekávat, že zhroucení systému bude nahrazeno něčím lepším — mnohem pravděpodobnější je, že političtí radikálové získají moc.

Pak se stručně zmínil o právech z intelektuálního vlastnictví, která by měla být zahozena.

Jedna poznámka nás zasáhla a stojí obzvláště za pozornost, konkrétně když zmínil, že člověk uvidí jak mocný je opravdu trh, pokud si uvědomí, že ve většině moderních sociálních/vojenských (welfare/warfare) státech zhruba 30 % populace tvoří tvůrci bohatství a i tak to postupem času vyústilo do vyššího životního standardu pro každého.

K našemu dojmu z Hanse-Hermanna Hoppe: přes jeho pesimistický výhled má zjevně velký smysl pro humor — to bylo vidět při několika příležitostech během přednášky i následných otázkách. Jak intelektuál musí být vyzdvihován nejen pro jeho důležitá pracovní díla, ale také pro jeho neoblomnou integritu a neúprosnou odvahu pouštět se do tabuizovaných témat.

Jeho opovrhování establishmentem, který nás vede po zahradní cestičce, je skutečně osvěžující.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Svobodný svět

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,31 out of 5)
Loading...