5.9.2016
Kategorie: Politika

Německo: Volby v Meklenbursku-Pomořansku byly debaklem Merkelové

Sdílejte článek:

COM

Podle agentury DPA v nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů. Druhá skončila Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta hlasů a předběhla tak o téměř dvě procenta Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Regionální parlament budou muset opustit Zelení.

[ad#clanek-respo]

Výsledek CDU je těžkou ranou pro Merkelovou, která má v Meklenbursku-Pomořansku svůj volební obvod. CDU zaznamenala v neděli nejhorší výsledek v historii. Dostala ještě o čtyři procenta méně než před pěti lety. Také sociální demokracie si v nynějších volbách oproti roku 2011 pohoršila, když jí voliči dali o pět procent méně hlasů.

Účast voličů dosáhla kolem 60,5 procenta a byla o výrazně vyšší než v roce 2011 (51,5).

Pozorovatelé se shodují, že skutečným vítězem je Alternativa pro Německo. Všechny ostatní parlamentní strany totiž ztratily, přičemž část hlasů jim odebrala právě AfD.

Podle předsedkyně AFD Frauke Petryové je za úspěchem její strany to, že občané Meklenburska-Pomořanska už nevěří tradičním stranám, že jsou schopni dělat politiku pro občany. Svou roli sehrála i Merkelové “katastrofální politika vůči uprchlíkům”, řekla Petryová pro ZDF. AfD dále uvedla, že nynější prohra je možná začátkem konce Merkelové. Komentáře se shodují, že už zemské volby v Berlíně za pár dnů by mohly naznačit, jestli jde o vážnější trend. Německý politolog Karl-Rudolf Korte si myslí, že z voleb v Meklenbursku-Pomořansku by se mohly strany v jiných spolkových zemích poučit. AFD podle něj tímto “překročila svůj zenit”.

Předvolební kampaň poznamenala především problematika uprchlíků, přestože počet nově příchozích žadatelů o azyl v Německu letos ve srovnání s loňském prudce klesl a v Meklenbursku-Předním Pomořansku jich je jen několik tisíc.

[ad#clanek-respo]

Pouze dva týdny po Meklenbursku-Předním Pomořansku se uskuteční parlamentní volby i v hlavním městě Berlíně. Obě hlasování jsou považovány za test před příští rok únorovými volbami spolkového prezidenta a zářijovými volbami nového Spolkového sněmu.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...