15.9.2013
Kategorie: Společnost

#Volím_pravici, ale lepší je použít mozek

Sdílejte článek:

DUŠAN MAKOVSKÝ 15|09|2013

Rozjezd předvolební kampaně ODS pokračuje. Počáteční rozpaky z twitterové kampaně jsem popsal v článku „#VOLIM_PRAVICI. ALE ASI NEPŘEMÝŠLÍM HLAVOU“. V té době jsem netušil, že situace se po podivném rozjezdu bude jen zhoršovat.

 

[ad#hornisiroka]

 

ODS vyrukovala s částí svého volebního programu, nazvaného „První byt a první práce“. Počáteční úžas se rychle změnil v pocit, že nečtu předvolební program pravicově konzervativní strany, jakou se ODS stále neúspěšně snaží být, ale že se mi nějakým omylem načetl program sociálních demokratů. Můj povzdech se nakonec zjevil i jako citace v článku na Parlamentních listech a na doslovném znění onoho povzdechu stále trvám.

 

Občanská Demokratická Strana se svým programem svezla na vlně populistických slibů. Naprosto nesystémově opouští to, co by mělo být doménou pravicových stran. Místo snahy o co nejnižší daně a co největší zeštíhlení státního aparátu se plánuje jen selektivně rozdávat a rozhazovat prebendy cílové skupině, která se pro ODS jeví zajímavou. Ve své podstatě tak oznámila, že hodlá diskriminovat občany starší třiceti let.

 

Tvůrcům tohoto programu zřejmě nedochází skutečnost, že mladé, rozhodnuté levicové voliče nepřesvědčí a mladé pravicové voliče naopak tímto krokem znechutí. V podstatě tímto programem přímo navazují na naprosto zpackanou twitterovou kampaň a odesílají další voliče do náruče Svobodných. Až se skoro jeví celá kampaň naprosto účelovou podporou strany Svobodných.

 

Našel si někdo v ODS čas na sledování reakcí lidí? Na zpovídání pravicově smýšlejících voličů? Začínám pochybovat o tom, že nějaký takový průzkum vůbec proběhl, že se někomu jevila analýza názorů obyvatel jako absolutně zbytečnou, protože ti přece nevědí, co chtějí a jejich názor je naprosto irelevantní. Stačí se podívat, jak na téma volebního programu diskutuje osoba zodpovědná za facebookový profil ODS. Veškerá kritika i námitky jsou přehlíženy, dotazy nezodpovězeny a pokud náhodou nějaká reakce ze strany správce jsou, pak jde o nicneříkající fráze, nebo odvolávání se na prohlášení vedení strany. Žádný názor, žádná argumentace, pouze pusto a prázdno.

 

Prostě, voliči, tady máš cár papíru, na něm pár slibů a jestli chceš, tak nám to hoď. Ono je nám to vlastně úplně fuk.

 

Když už se ODS nehodlá držet témat, která by měla být blízká ideálům pravicově konzervativní strany, proč se nezaměří na sebereflexi. Tuším, že než sliby „něco rozdáme, ale jen někomu a někdy“, by udělalo víc práce zaměřit se na chyby z minulosti, přiznat si je a volební program uzpůsobit ve smyslu nápravy škod. Hlavní argumentaci směrem k voličům postavit na sebereflexi, na tom, že v minulosti ODS byla nucena ustoupit koaličním tlakům a podpořit zvyšování daní, ale po volbách udělá všechno pro to, aby se daně plošně snižoval, jasně a hlasitě se vymezit vůči přijetí Eura, když už se musela ODS tvářit jako strana smířená s naší budoucností v rámci EU a posypat si hlavu kvůli vazbám na takzvané kmotry a zdůrazňovat často úspěšnou snahu tyto vazby zpřetrhat. Podobných témat, kdy by strana zpětně reagovala na důvody, pro které jí v posledních letech preference klesají rychleji ,než sledovanost TV Nova, by se dala najít dlouhá řada. Ovšem chápu, že něco je, už jen s ohledem na Martina Kubu, neproveditelné.

 

 

Pro voliče by možná nebylo nezajímavé ani se distancovat od podivných osobností, které dlouhá léta kazily ODS renomé. Netvrdím, že by předvolební slogan měl znít „Konečně bez Boriska“ nebo „Bez Béma jde všechno líp“, ale proč by ODS nemohla směrem k voličům komunikovat poměrně radikální změny na kandidátkách? Kampaň už nějakou dobu běží, ale nikde neproběhla poměrně zásadní informace, že tentokrát seznamy kandidátů nepřipomínají desetkrát recyklovaný odpad, ale že jsou výsledkem, snad poctivě vedených primárek.

 

Všechno výše popsané by se dalo brát jako snaha o tolikrát omílaný návrat ke kořenům a jako projev úcty k voliči. Mohl z toho znít vzkaz, že se ODS chce opět stát tou stranou, které před pár lety ještě věřilo více než pětatřicet procent voličů. Co prozatím v rámci kampaně ODS předvedla, znechucené k návratu nepřesvědčí, voliči ze setrvačnosti budou volit dál, rozhodující se podle programu budou často volit alternativu a nové nemá čím nalákat.

 

Prozatím z každého kroku předvolební kampaně se ozývá jásot od Svobodných a z Bobostrany, jen TOPka drží dekórum a do ODS alespoň nekope. Je škoda, že ODS zahazuje svůj potenciál a slibně rozjetou reformu. Zvlášť v době, kdy se největší plevel přelil k soudružce Bobošíkové. Až se chvílemi nabízí konspirační teorie, že jde o čísi záměr odeslat postupně ODS do politického důchodu. Jiné vysvětlení pro takové zatmění mozků nemám.

 

Příště výjimečně o ODS v dobrém. O tom, jak by si měl PR tým ODS vzít příklad z oblastních sdružení. Ale to opravdu až příště. Jestli nevypadne nějaká další jobovka…

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...