29.6.2016
Kategorie: Společnost

Putin Erdoganovi: Normalizace vztahů! Zase kamarádi! Posílám turisty …

Sdílejte článek:

KV 29|06|2016

Turecký prezident Erdogan se omluvil za loňské sestřelení ruské stíhačky v blízkosti syrských hranic. Putin dostal od Erdogana zprávu, jejímž prostřednictvím turecký lídr vyjádřil “soucit a hlubokou soustrast” s rodinou zabitého pilota a “požádal o odpuštění”, informovala světová média. 

[ad#clanek-respo]

Rusko na sestřelení reagovalo uvalením obchodních sankcí, pozastavením zemědělského dovozu z Turecka a také zájezdů do Turecka. Moskva od té doby žádala od Turecka, aby se za sestřelení letadla omluvilo a potrestalo viníky. Ankara se omluvit původně odmítala a tvrdila, že posádka turecké stíhačky F-16 jen bránila vzdušný prostor země a plnila svou povinnost.

Dnes se však prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan během telefonického rozhovoru dohodli na “normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi”. Oba lídři spolu telefonovali poprvé od listopadového incidentu. Putin v průběhu rozhovoru avizoval záměr zrušit sankce, které brání ruským turistům v cestování do Turecka. Prezidenti se také dohodli na společném osobním setkání.

Ruský prezident instruoval vládu, aby začala jednat s tureckou stranou o obnovení obchodní, ekonomické i další spolupráce. Reagoval tím právě na pondělní dopis, ve kterém se Erdogan za sestřelení letadla omluvil. “Po tom, co nám byl doručen dopis tureckého prezidenta, rozhodli jsme se zahájit proces normalizace vztahů s tureckými partnery,” řekl během setkání s členy ruské vlády Putin. Zároveň vyjádřil soustrast Turecku v souvislosti s úterním teroristickým útokem na letišti v Istanbulu. Proces normalizace vztahů s Tureckem se podle Putina začne zrušením administrativních restrikcí v oblasti turismu.

[ad#clanek-respo]

Je jenom otázkou, kolik ruských turistů bude mít po včerejším teroristickém útoku na letišti v Istanbulu, které si vyžádalo 36 obětí a téměř 150 zraněných, zájem do Turecka létat na dovolenou. Byl to opět zbabělý útok tří sebevražedných atentátníků, ke kterému se sice zatím nikdo nepřihlásil, ale podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se zdá, že za masakrem stojí radikální hnutí Islámský stát. Atentátníci přijeli na letiště taxíkem. Všichni tři začali střílet, poté se vyhodili do povětří a zabili tak desítky nevinných a nic netušících lidí. Nevím jestli je o co stát.
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...