19.6.2016
Kategorie: Ekonomika

Výsledky zavedení EET v Rakousku: Některé horské hostince v létě už neotevřou

Sdílejte článek:

COM 19|06|2016

Nová povinnost registračních pokladen ohrožuje cestovní ruch v Rakousku. A to natolik, že na začátku letní turistické sezóny, mnoho firem nechce již otevřít své provozovny. Jen v regionu Hochkönig neotevře pět horských chat, oznámily ve středu noviny Salzburger Nachrichten.

[ad#clanek-respo]

Podnikatelé protestují v petici proti pokladnám ve svých provozovnách na pastvinách: “Jsou-li registrační pokladny povinné pro všechny z horských chat, bude to mít fatální následky pro odvětví pohostinství i pro celou letní turistiku a místní obyvatelstvo, neboť nejsme schopni splnit všechny podmínky a nemáme ani pro to potřebné technické možnosti.” Z technických důvodů jsou totiž pokladny na mnoha pastvinách nemožné. Chybí prý potřebné zdroje připojení na síť a kromě toho nejsou schopni zvládnout vysoce zvýšenou administrativní zátěž.
.
Alpští zemědělci tedy požadovali ve svém dopise zvýšení celkového limitu obratu od 15.000 do 30.000 eur. Předseda Salzburger Almwirtschaftsvereins, Silvester Gfrerer sdělil médiím: “Chceme pevné schéma. Současné limity nejsou aktuální. Náklady a byrokracie jsou příliš velké.” 
.
Všichni se tak mohou obávat velké ekonomické ztráty, protože pastviny jsou již kultivované a těží hlavně z turistického ruchu. Vláda totiž dříve zemědělcům tvrdila, že je potřeba, aby si vytvořili i tento druhý pilíř svého podnikání. Oni tedy poslechli, učinili tak, investovali do činností kolem cestovního ruchu a nyní za to dostali od vlády byrokratické klacky pod nohy.
.
V kontextu se situací v ČR snad jeden komentář k výše uvedenému ze sociální sítě: Tak v Rakousku má zavedení registračních pokladen první pozitivní výsledky. Někteří majitelé horských hostinců (většinou na statcích) se rozhodli, že letos neotevřou, protože “náklady a byrokracie jsou příliš vysoké. Nějak jim spadl hřebínek, keťasům. Ideální čas jim to zkonfiskovat, ať neohrožují příjmy země z turistického ruchu, a poslat jim tam Jirku Paroubka, ať opět zprovozní socialistický RaJ (Restaurace a jídelny). Co ty na to, Bureši? 
.
[ad#clanek-respo]
.
ZDROJ: kurier.at
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...