13.6.2016
Kategorie: Společnost

Mají vůbec dnes v politice šanci “normální” lidé?

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ 13|06|2016

V čem se dnešní uspořádání společnosti liší od starého rozdělení na pány a poddané? Podle mě v ničem. Pořád tady máme kastu těch “nahoře”, před kterými se ti dole plazí a snaží se jim vlichotit.

[ad#clanek-respo]

Krásně jsem to viděla včera na jedné vesnické akci. Lidé si uspořádali oslavu, kterou ale zafinancovala obec, tedy místní papaláši. Lidová veselice, kde se o program postaraly děti z místních škol, hasiči a skauti, se stala dobrým prostorem pro naparování papalášů z celého regionu.

A ostatně – volby se blíží, že ano. Takže se na pódiu vystřídali dva mí protikandidáti z nadcházejících senátních voleb. Přijeli autem, oba měli hezké obleky a seděli v jakési VIP zóně. Moderátor je uctivě představoval a lidé k nim vzhlíželi. Kdežto já jsem přijela nepozorována na kole, seděla jsem s lidma a nikdo kromě mé rodiny a přátel si mě nevšímal. Když jsem se zmínila u stolu, že také kandiduju do Senátu, někteří byli překvapeni. Jakoby v politice mohli být jen jakési nadpozemské bytosti, které přece nemohou být tak blízko lidem…

Mají vůbec dnes v politice šanci “normální” lidé? Kasta politiků a jejich podporovatelů a přátel je už zcela odtržena od života normálních lidí. Jinak by nebylo možné, že by se přijímaly takové zákony, jaké se přijímají. Třeba elektronické pokladny, které dorazí poslední zbytky těch, kteří se v přeregulovaném prostředí snaží podnikat. Nebo nesmyslné zákony na buzeraci chodců a řidičů a kuřáků. Nebo směrnice, které mají jediný cíl – zlikvidovat konkurenci malých firem a uvolnit prostor pro nadnárodní giganty.

Politici jsou hloupí nebo uplacení nebo politice a ekonomice nerozumí. Přesto se jim daří v lidech vyvolávat dojem, že jen oni mohou obyčejné lidi zastupovat. A my jim na to skáčeme – ohromeni funkcemi, penězi a blahobytností našich politiků, kteří jsou blahobytní jen díky nám a díky tomu, že nás odírají.

Proč věříme, že tihle panáci odtrženi od reality nás budou zastupovat lépe, než někdo z nás? Někdo, kdo žije reálný život?

Sama budu napjatě čekat na výsledek voleb. Komu dají mí spoluobčané důvěru. Nastrčeným loutkám politických stran, které nás dnes a denně přesvědčují o své bezcharakternosti a neschopnosti řešit problémy nebo mně? Tedy ženě, která politiku sleduje z pozic mimo papalášských lóží? Ženě, která pracuje a žije stejný život, jako její voliči?

Co myslíte – podařilo se už politikům v lidech vyvolat dojem, že v politice nemohou být normální lidé? Protože jestli ano, jsme ztraceni…

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Eva Hrindová

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,58 out of 5)
Loading...