11.6.2016
Kategorie: Politika

Probíhá pokus o státní převrat?

Sdílejte článek:

JAN HOFÍREK 11|06|2016

Možná jsou to silná slova. Ale jak jinak nazvat protistátní spiknutí, které odstartovali lidé, kterým jde nejen o politické přežití, ale nyní už i o vyhnutí se trestnímu stíhání, jemuž by s největší pravděpodobností neunikli, kdyby nebyl odstraněn Šlachta.

[ad#clanek-respo]

Jistě, je tu několik nejasností, které se zdají moje tvrzení vyvracet. Především tedy otázka, proč špičky ČSSD do této riskantní akce šly? Opravdu neměly jinou možnost než hrát vabank? Vsadit všechno na jednu kartu? Copak jim nedošlo, jakou nebetyčnou hloupost provádějí, resp. že politické dobrodružství, do kterého se pouštějí, je může semlít?

Říká se, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A když se na celou záležitost podíváme realisticky, tak ČSSD už opravdu neměla žádný manévrovací prostor. Vyšetřování kauzy OKD, která mimo jakoukoliv pochybnost byla spouštěčem dnešních událostí, totiž pokročilo natolik, že obvinění premiéra ze závažné trestné činnosti bylo na spadnutí. Zkrátka – čas i činnost Šlachtova ÚOOZ nutily k rychlosti, z níž se ale vposledku stala zbrklost a nakonec (mám teď na mysli poslední Chovancovy výroky čí spíše výkřiky a zpoceného Tuhého na dvouminutové „tiskové konferenci“) ztráta soudnosti a panika.

Otázka, nakolik je policejní prezident pouhou loutkou v Chovancových rukou, resp. Chovanec v těch Sobotkových, je přitom podružná. Tím nejděsivějším na celé záležitosti je totiž fakt, že několik lidí, kolem nichž se stahuje Šlachtova smyčka, se v zoufalé snaze o svou záchranu snaží o rozvrat a totální destabilizaci policie.

Podle všeho se zdá, že s razantní reakcí státních zástupců a jiných činitelů, především však široké veřejnosti, která okamžitě poznala, o co tady jde, lidé z ČSSD nepočítali. Měli za to, že tzv. „reorganizace“ policejních sborů, stejně jako jiné levárny v minulosti, proběhne v tichosti a bez zvláštního zájmu odborné a laické veřejnosti. V těchto chvílích je jasné, že se krutě přepočítali.

Otázka nyní zní, co udělá Babiš. Bude stejně nekompromisní i nadále, nebo uhne? Sobotka mu přihrál na vítězný smeč, bude mít však Babiš zájem na ukončení zápasu? I on teď řeší těžké dilema – má se zachovat jako chlap a odpojit politickou mrtvolu zkompromitovaného premiéra od přístrojů, samozřejmě s rizikem předčasných voleb, nebo (jako dosud vždy) vyklidit pole a znemožnit se v očích veřejnosti?

Situace graduje, takřka každou minutou přicházejí nové, stále zmatenější informace, takže nikdo přesně neví, kdo má právě v tuto chvíli navrch. Tak tomu ale u státních převratů bývá vždy. Sobotka, Chovanec, Tuhý a Laube se k rezignaci očividně nechystají, svůj boj za prohraný nepovažují, spíše naopak. Jak se zdá, již příští hodiny ukážou, resp. rozhodnou, jak dopadne zápas o charakter policie a tedy i o demokracii v našem státě.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Jan Hofírek

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 3,65 out of 5)
Loading...