7.4.2016
Kategorie: Historie

Kdo je kdo? 9. díl: Dan Ťok

Sdílejte článek:

MICHAELA HOLUBKOVÁ 07|04|2016

Pokračujeme v divoké jízdě, ale pozor dnes to bude trochu drncat. Tak pozor na tlumiče. Vyrazíme po českých silnicí a dálnicích za noční můrou našeho Dandyho.

[ad#clanek-respo]

  • Kdo je Dan Ťok?

Ministr dopravy, nebo kozel zahradníkem? Kterou cestičkou se asi dostal do vlády? Musíme konstatovat, že v naší zemi bychom si na unikáty mohli zřídit patent. Uznejte sami, že posadit na ministestvo dopravy ředitele stavební firmy Skanska je opravdu něco excelentního. Za doby jeho ředitelování Dandy dokázal dovést tuto firmu do neskutečné ztráty. A co víc, náš Dandy vystupující jako velký a hrdinný antikorupční bojovník je sám namočen do korupční aféry.

Švédští auditoři zjistili, že česká pobočka firmy Skanska pod vedením našeho Dandyho v roce 2011 podezřele vyvedla 100 milionů korun, že by na úplatky? Prostě jsou fuč, ale vlastně se nic nestalo. Dandy se drží hesla, já nic soudruzi, a místo potrestání byl povýšen. Čtete dobře, šéf největší stavební firmy v zemi, zainteresované ve většině případů na dopravních stavbách u nás, šéf firmy zmítané skandály od falšování účetnictví až po korupci, nyní vládne resortu dopravy. Jak se to mohlo stát?

Odpověď je velmi prostá. Skanska je stejný moloch jako Agrofert a šéfové molochů, které si nekonkurují, si jak známo přeci rozumí. Co na tom, že je to přímo ukázkový střet zájmů, však on to volič nějak skousne.

A jak se náš Dandy činí ve své nové funkci? Pravda zdatně, starého psa novým kouskům nenaučíš, tak se dá charakterizovat jeho přístup k práci. Náš Dandy nedokázal ani rok po svém jmenování do funkce připravit a vyhlásit výběrové řízení na nového provozovatele mýta. Antimonopolní úřad již také udělil, byť zatím nepravomocnou, pokutu jeho ministerstvu,právě za mýto, ve výši 250.000,- Kč. A hádejte, kdo ji nakonec zaplatí? Kdo asi, přeci my daňoví poplatníci.

Na paty mu šlape také Úřad pro hospodářskou soutěž, kterému vadí, že náš agrofertní ministr uzavřel poradenskou smlouvu se společností Deilotte, aniž by bylo vyhlášeno řádné výběrové řízení. Z našich kapes vytáhl 52 milonů a přihrál je Deilotte jen tak, bez soutěže.

V podstatě jediné, co náš Dandy ve své funkci vyplodil, je nepříčetné a mnohonásobné zvýšení pokut za cokoliv. Naše silnice a dálnice, jak jsou honosně nazývány, dále připomínají spíše tankodromy. I v řešení ostatních úkolů je jeho přínost nulový a napáchané škody nedozírné.

[ad#clanek-respo]

A tradiční otázka na závěr. Chcete, aby dál seděl ve vládě ministr, který napáchá více škody než užitku? Dovolíme, aby tento ministr nadále strkal do vlastních kapes naše peníze?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...